2022-01-25
一盅两件揾埋三个四眼五友走去食返六七八碟九大簋十分疏肝。对就对完喇,希望大家唔好呕到一地血啦~饭就点都要食嘅,有时谂唔到食乜,除咗我最钟意食嘅日本嘢,我第二样谂到嘅就系饮茶。不过而家除咗去传统酒楼先食到点心之外,点心店都开到成行成市,我就试过呢间性价比几高嘅笼太子点心专门店,叹番个一盅两件疏肝下先。原只鲍鱼烧卖 ($30)一个字,抵!见到粒鲍鱼,唔系顶点特点都起码系极点啦!咁嘅价钱,食到用新鲜猪肉同虾蒸出嚟嘅烧卖,起码你食得出真自己做嘅,唔系交嚟嘅,性价比满分啦!多汁小笼包 ($22)包皮不至于太厚,亦都唔会一夹就穿,将小笼包成粒摆落口一咬,啲肉汤混和埋啲猪肉馅不至于味道太咸,亦都冇雪味,合格。流沙奶黄包 ($24)所谓流沙,系要整到会流嘅奶黄,夹杂着好似沙嘅咸蛋黄,所以比例好重要。搣开佢睇住啲馅流出嚟果种治愈感,真系好难写出嚟~佢哋嘅奶皇包都整到呢个效果,味道亦唔会太甜,最紧要系够热,所以食嘅时候要小心啲,唔好辣亲条脷呀!鱼肚水饺 ($22)笼太子虾饺皇 ($15)皮蛋牛肉肠 ($25)略嫌皮厚得滞,不过馅喺足嘅 是日老火汤($18)对于我呢啲冇住家饭嘅人来讲,抵!
原只鲍鱼烧卖 ($30)
多汁小笼包 ($22)
流沙奶黄包 ($24)
鱼肚水饺 ($22)
笼太子虾饺皇 ($15)
皮蛋牛肉肠 ($25)
略嫌皮厚得滞,不过馅喺足嘅
是日老火汤($18)
对于我呢啲冇住家饭嘅人来讲,抵!