2013-10-14
餐厅都好好,我喺网上make booking时,讲明话有老人家,唔想坐通道位,餐厅真系安排咗一角宁静嘅位俾我哋。坐低后,见我哋一众女仕拎scarf出嚟,即刻帮我哋较细个冷气。大意嘅我,冇留意间餐厅食川.扬菜,好多菜式都带辣,爸爸都唔食得……我哋尽量点唔辣嘅菜﹕蒜泥白肉 ($68)﹕卖相精致,味道唔错,妈妈喜欢。薄薄嘅猪肉卷成一柱,内有青瓜,感觉清新。淮扬小笼包 ($52/4件)﹕只有四件,当然三大长老食先啦,剩番一件我叫拾爷食埋佢。爸妈食完都赞好食,力主我哋多叫一笼,结果我都有得食。果然好味!不过,呢只 小笼包嘅包法同鼎泰丰唔同,顶部唔够厚,我以前者嘅挟去食,结果一挟顶部,汤汁溢出……为求快快饮落肚,无法细赏味道……但汤汁唔错,馅料亦好味!外婆红烧肉 ($118)﹕拾爷至爱!呢道菜个sauce唔错,用嚟送饭一流!就咁食就咸咗少少……红烧肉水准不一,肥膏部份当然冇问题,但妈妈发现层表仲有毛,处理得唔够干净……瘦肉部份就睇彩数,食到有松化嘅,亦有嚡口嘅……咸蛋黄虾仁豆腐 ($98)﹕爸爸同奶奶一致赞好!爸爸话觉得啲豆腐好滑!而我,只觉得滑,并未去到好滑。呢道令人胆固醇超标嘅菜式,用嚟送饭又
食完甜品,我哋都未叫埋单,经理就走嚟俾张单我哋……不过,我哋之前明明听到隔离枱埋单时,经理表示今日系中秋,所以所有visa cards都冇折扣优惠,但佢递上帐单时,却表示已经帮我哋计咗个8折!原来今日系乜card都冇discount,但through Openrice订位就有8折,lucky!
埋单$886,茶钱都收咗成$90,但以五个人喺节日去到酒店餐厅到食嘢嚟讲,呢个价钱抵到烂!