2020-01-11
今日劲想食粥底火锅,平时有几间食开都话full哂男朋友就系社交网tag咗我有间呢间店嘅广告。睇片又觉得几吸引,一于去试试六点去到都未有好多人,一去到就可以坐底食,价钱218,但老板话无哂肉蟹转咗龙虾,结果价钱变咗238。 扣分位:就系点解你无蟹焗我食龙虾仲要收多20蚊,呢个唔系我要求。我有无得话少咗只蟹减20蚊?不过我男友都钟意食龙虾,所以是旦啦 。等咗无耐就上咗个俾你蒸嘅海鲜拼盘,就好似平时啲蒸锅咁,等你啲海鲜汁滴哂落去个粥底度,再食个粥时就满满鲜味喇。扣分位:个锅嘅下格,系清水连清汤都唔系。不得不赞个海鲜拼盘啲海鲜系好食嘅,真系鲜味。但系,完全无员工提过你边啲蒸几耐,所以蒸嘅时间你自己睇路。食到咁上下,开始想食粥,所以就同靓仔我想食粥,哥哥好快手拎咗成碗米俾我。重点又嚟啦,系生米嚟嘅!大佬阿,一餐饭你俾两个钟头我,多数都系食到一半或者最后先食粥㗎啦。你俾碗生米我自己煮,煮到听朝先食得啦,然后已经有少少燥燥地。之后我要话下自己,唔系自己傻更更之后都无咁嬲。 因为我见到佢系生米之后,就无用过脑咁一野倒哂落去。煮过十几分钟之后打开嚟睇,死!太多米太少水,嗱嗱声叫哥哥过嚟问佢点算。点知,佢
不过我男友都钟意食龙虾,所以是旦啦 。
扣分位:个锅嘅下格,系清水连清汤都唔系。
煮过十几分钟之后打开嚟睇,死!太多米太少水,嗱嗱声叫哥哥过嚟问佢点算。点知,佢笑笑口话:好彩你叫我叫得早咋,唔系会煮㶶。一路讲一路同我加汤落去个粥底度,所谓「汤」都依然系水嚟。
一路见佢加咁多水我个怒气值都随住个汤水位升高已升温。你加咁多清水,我个粥无哂味啦,点食阿。真系嬲到谷气都谷饱。
结果,到我走𠮶阵个粥都仲未煮好。平时自问都唔系挑剔,系街市入面都明白好多都系self-service,但呢几点真系唔关你间餐厅系边度事。
晚饭途中已到经即刻打番去平时食𠮶间约星期一食,呢间粥底,真系唔会推荐
啲米多到我要but番出嚟
以下系我走前嘅粥底状态