🩵 Bottle and Steak @thebottleandsteak | 湾仔前几日见到呢间餐厅做紧试业,做紧$98一个lunch,决定试一试佢我地叫左一份牛扒,一份油封鸭髀;加左一杯 house beer!一边等一边满心期待,呢个时势有$98一个lunch究竟会系咩质素呢?唔知会唔会系我大惊小怪,但我食港式扒房都要$120,$98真系好高兴。一黎到,我地见到好大份:一份沙律菜、一份粗薯条、一份意式白面包,再一份肉~ 本身我会觉得个面包有啲多,但见到面包热辣辣,香草香清新,反而觉得好夹!讲番件牛扒,牛扒比较细块,但切开有肉汁,粉红色,medium rare,煎得好好!两边有烧烤香,感觉个炉够火候,封好肉汁,胡椒入味,好食!鸭髀本身以为比较干身,但点知拆开少少,感觉成块髀都好入味,偏咸,肉质刚好,夹面包真系好好食!两个餐佢亦配左一个gravy 酱,同肉都好夹~我地一边食依然系一边惊叹点解做到呢个价钱~佢一至五晚餐仲有个任食牛扒嘅menu,好想试!餐厅嘅啤酒款式同酒款都好多,雪柜好多野款imported beer,可以慢慢拣~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 bla

餐厅嘅啤酒款式同酒款都好多,雪柜好多野款imported beer,可以慢慢拣~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 black kite,几好~

店面就似快餐店,但好舒服~二楼有环回立体声嘅喇叭,有feel嘅!

佢除了湾仔之外仲有西环店,唔知有几出名,但几有趣,同大家推介下!

THE BOTTLE & STEAK
网上订座即赚Rice Dollars
网址: https://s.openrice.com/QrbS06bOD00~uZ5MGAA
地址: 湾仔厦门街29号厦门楼地舖
电话: 52419896
===================== #湾仔 #厦门街 #牛扒 #午餐 #湾仔美食 #湾仔午餐推介 #啤酒 #啤啤 #hkfood #wanchaifood #hkgirl #hkig #foodie #hkfoodie #hksteak