2019-03-12
有亲友住奥海城,所以久唔久都会去个头食饭。今晚表哥就提示行去大角咀个边食,唔驶食黎食去都去商场餐厅,咁有人带路梗系好啦😛其实穿地铁站一落大角咀呢边都好多餐厅,行几步就见到呢个叫Orange Elephant🐘既泰式餐厅,正! 谂都唔驶谂就入啦。好彩早到都未full,后黎坐下坐下都几多人,难得系星期一晚。😳睇餐厅环保呢度更似一D日式西餐厅,又唔算好泰国🇹🇭风。不过佢店内都有唔少摆设系象仔,不过都系走D modern 既象仔🐘🐘不过整体好光猛干净企理都好足够☺️另一个惊喜就系佢呢期每一日都有一蚊一碟菜的优惠!😳😍店员话今晚既一蚊菜系炸虾🍤饼,本来我就想叫架啦,仲谂紧叫个泰式拼盘定炸虾饼好,而家唔驶谂啦😝表哥钟意食鱼🐟所以我地就拣左乌头。本来我就唔太好食鱼既,都系怕多骨,但唔知点解我对泰式乌头又情有独钟,可能因为佢会落好多香料🍲唔会令佢泥味好重好腥,而且肉身好淋,谂起都开心! 先黎左饮品同冬荫公,个芒果🥭冰特饮好香芒果味,佢系沙冰质地,但又唔会话好冰到牙都赤,甜度适中🍹几好饮。表哥话佢个洛神花冰就偏甜。冬荫公🍲份量睇落唔多,但好多好多料! 有好多菇🍄,个汤既酸度都刚好,我觉得佢既酸度、辣度、椰
冬荫公🍲份量睇落唔多,但好多好多料! 有好多菇🍄,个汤既酸度都刚好,我觉得佢既酸度、辣度、椰汁🥥同海鲜味都配合都好,起码啱香港人饮啦🤓而且佢D虾🦐唔会因为放左汤而散哂或者D肉梅哂,虽然都系冰鲜虾,个鲜味就唔太高,但起码食落口仲有虾肉既口感,处理得唔错! 汤入面都放有好多香叶🌿同香茅,刚好提到味又唔太浓,真系唔错! 而且睇落份量好似好细,其实我地每人饮左两碗都仲有🌝
1蚊炸虾饼🍤都好见得人,以为1蚊𩠌会hea D,但系佢都好大旧,最重要系个虾肉好食、肉质爽口,仲见到有D真虾肉系入面! 如果挑剔D讲,佢个炸皮有少少厚,但系其实都好脆口,可能系只粉既原因。如果可以令到个皮冇咁硬身就满😛
个乌头真系令我哗左一声,对两个人黎讲真系几大条,而且好多配料🌿🐟上枱后热多一阵就食得,条鱼本身可能唔老,而且厨房煮既时间刚好,所以D肉林身得黎都仲几嫩! 配埋鱼露同D猪肉🐖碎食口感一流。个汤底都几清甜,因为鱼上面都已经有唔少香草等配料,所以清清地既汤底就冇抢到个鱼味😋
我冇叫饭,因为我钟意食蒜蓉包🍞佢个包烤得好香脆,而且最重要系个包好松,一定系今日既新鲜法包。有好多餐厅因为知道反正会烤返就会用隔夜包,变左个包身硬左,虽然热多士都唔会难食,但点都唔及新鲜包再烤啦! 加哂分!👍🏼食到又饱又满足都唔驶400,地点都好方便,行3分钟就返到上地铁站,呢间可以再encore!🥳😋