2019-09-09
住在附近, 每次经过都想试, 但因为下午人流较多不想等候, 终于昨晚经过见冇客所以帮衬。我好喜欢食QQ的东西, 这里有好多选择, 最终决定今次先试台式圆子, 叫了「大双小豆汤」(冻), 有芋圆及地瓜圆, $20一碗。莫讲在旺角区, 在香港边一度买都超抵, 而且份量适中 (我初时以为$20会好细碗, 我知错了)。红豆与水的份量比例我觉得ok, 因为我一向不喜欢太多豆太稠身。甜度适中, 因为我亦不喜欢沙糖大平卖。到主角台式圆子啦, 真系好QQ, 而且份量也适中约有十几廿粒, 我觉得在香港应该要感恩了。不过好可惜, 圆子冇味, 如果我蒙眼食, 我会完全分唔出食紧边种圆子。我会觉得好大获, 因为在香港食过好多一般的甜品舖, 圆子都可以有味, 而佢系专门卖团子既就居然冇味, 这一点令我好失望扣左好多分。希望佢地可以改良一下。我会下次试其他食品。(由于我要一手拎碗一手影相, 所以未能笔起圆子影得清楚D)
希望佢地可以改良一下。我会下次试其他食品。
(由于我要一手拎碗一手影相, 所以未能笔起圆子影得清楚D)