2021-04-27
虽然我地都知buffet嘅食物质素通常都冇散叫咁高,但好多人就系钟意一个价钱可以任拣食𠮶种感觉,好抵咁,特别系同一大班朋友时,放到成枱都系食物就更加满足。喺香港要食buffet已经唔再局限喺酒店嘅西餐buffet,仲有日式、韩式,甚至系点心或者甜品放题,不过最近有食友报料,我先知原本Walter Bistro仲有西班牙Tapas Buffet,精致又惹味嘅Tapas不嬲都系其中一样我钟意嘅菜式,不过碟头细,加埋酒水,人头闲闲地都几旧水先落倒楼,听倒哩个Tapas Buffet唔洗人头两旧水就落倒楼,当要要黎试下。哩个Tapas Menu只有中午12:00至15:00先有供应,一至日都食得,$150/人已经有10款唔同Tapas任食同果汁汽水任饮,如果想饮返两杯嘅朋友,亦可以加$100有free flow汽酒、白酒同红酒,饮两杯都已经回本,另外如果觉得食Tapas唔够饱肚,亦可以加$30加配主菜。先黎每人一杯果汁先,果汁选择有苹果汁同橙汁,而汽水就有可乐、Zero同雪碧。Tapas Menu入面有10款唔同嘅Tapas,当日因为其中一款Tapas冇货,所以我地就试晒其余九款,小试牛刀每款
辣虾炒薯仔 - 哩个系二人份量,一份有两只虾。咪睇佢啲颜色咁红,其实只系bb辣,反而茄酱味比较突出,配埋爽口虾球同炒薯仔,真系几惹味。
青口配白酒汁 - 青口系逐只order,唔会太韧,不过因为唔似平时咁系连白酒汁一锅上,所以白酒汁味道唔算突出。
炸西班牙青辣椒 - 哩度份二人份量,一份有三只,虽然叫青辣椒,但食落其实唔辣嘅,反而系咸咸香香。
炸鱿鱼配蒜蓉酱 - 一人份量大约有两三旧炸鱿鱼,鱿鱼炸得香脆,不过蒜蓉酱唔太突出比较清淡,如果多少少调味会更好。
总结,$150有得任食Tapas同任饮果汁汽水确系几抵,Tapas质素几高,加埋一都系$170,如果唔系特别想试某一款主菜,其实净系食Tapas都够饱。