2023-08-07 508 浏览
#搞串个pantry今次我哋有同大家嚟到#屯门 揾嘢食啦,今次就揾到一间非常街坊嘅上海平民菜馆🥢,主打一啲豆浆🥛、粢饭🍚、糖醋排骨🍖、上海熏鱼🐟等等。舖头同普通茶餐厅嘅装修冇分别,座位唔算阔落,高峰时期应该几逼🤯。今次我哋就嗌咗🟠糖醋排骨菜饭($42)、🟤油豆腐配上海排骨上海面($45)、🟡鲍汁冬菇(半碟$27)。糖醋排骨菜饭🌟🌟🌟🌟菜饭个卖相唔系咁好,有啲散,不过食落去口感唔错🤩,饭粒同菜嘅比例刚刚好。糖醋排骨系另外用碟上👍🏻,望落感觉好似卤水汁,但系食落味道竟然系似咕噜汁,都几好食🤤。江苏一带,包括上海菜都偏甜🧐,但呢味糖醋排骨又未去到好甜。口感方面,肉质好腍好入味💕。油豆腐配上海排骨上海面🌟🌟🌟油豆腐即系豆卜,而呢度嘅油豆腐入面酿咗啲肉末菜末😋,食落口感同味道都冇咁单调😝。而上海排骨亦都炸得好松脆🔥,但略嫌口感有啲干身。鲍汁冬菇🌟🌟🌟呢个鲍汁冬菇就普普通通😗,同外面车仔面嘅冬菇,口感味道都好相似。但系以$27💰呢个价钱嚟讲,呢个份量都几抵食💕。
#搞串个pantry

糖醋排骨菜饭🌟🌟🌟🌟