2020-07-15
之前有幸在Mira的flash sales用接近半价买左两套下午茶set,book左星期日Family day,同家人去左Mira去叹下午茶,共享温馨家庭乐..见而家酒店出左夏日下午茶系以抹茶做主题,再配搭热带鲜果迷你甜点。成个set一端上来,个架劲得意,手袋形咁,拎住顶部泥影相好得意。下午茶set主要系甜品多,讲咸点先。有迷你抹茶饭团,听个名怪,但味道唔怪;另外有烟三文鱼吉士挞,呢个我觉得几好食!最趣致系抹茶炖蛋,系咸既炖蛋,好特别。...甜品方面,有士多啤梨忌廉三文治,呢个普通啦,跟住有柠檬饼,卖相好得意,味道好清新好夹!然后有抹茶糯米糍,有埋一小支朱古力酱俾你吱入去,都系正常既糯米糍味;然后抹茶mousse我觉得唔错,底部有抹茶jelly。..顶层有scone,配忌廉同埋西瓜玫瑰糖浆俾你,scone搽忌廉,口感偏甜,比较’漏’;西瓜玫瑰糖浆味道好怪,又系劲甜,只系卖相靓,一开始仲以为系jelly,一大啖食😂..每人有一杯饮品,有主打既抹茶鲜奶同茶拣,家人叫左抹茶鲜奶同热茶,我就一如既往点左冻mocha,饮品ok唔错无特别~...环境系大既,我地4个人获安排坐入面既圆形梳化卡位,所
环境系大既,我地4个人获安排坐入面既圆形梳化卡位,所以都坐得几舒服!不过呢度无窗边位,因为成间餐厅系密封咁,但楼底好高~.
总体来讲,唔差,不过自己唔系偏爱抹茶,所以都系试下,钟意抹茶既可以试❣️