2023-02-24 271 浏览
⌂ 铜锣湾THE MATCHA TOKYO @the.matcha.tokyo_hk 铜锣湾勿地臣街8号地下荃湾白田坝街45号南丰纱厂地下G01号舖屯门屯顺街1号屯门市广场1楼1133号舖尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆B2楼B201号舖薄扶林数码港道100号数码港三座C区资讯科技大道3楼303号舖中环皇后大道中80号H Queen’s UG楼3号舖星期一至日 09:00 - 21:00·’Matcha Espresso Latte Parfait $68·Iced Matcha Latte $42︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm铜锣湾#ewm荃湾#ewm日式︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜抹茶控必试东京过江龙名店゜・*呢间黎自日本东京表参道嘅人气品牌 THE MATCHA TOKYO,已经系香港开咗6间分店啦~ 适逢早几日(2月3 - 4日) ①周年庆,全线分店饮品买𝟏送𝟏优惠! 平时见到一杯嘢饮要成$40几蚊真系无钱买՞߹ - ߹՞ 今次有优惠就去咗买啦~咁啱个日系去铜锣湾分店,排队排到去利舞台,等咗一个钟先有得买,好彩有Fr
⌂ 铜锣湾

#ewm铜锣湾
#ewm荃湾
#ewm日式

*・゜抹茶控必试东京过江龙名店゜・*
呢间黎自日本东京表参道嘅人气品牌 THE MATCHA TOKYO,已经系香港开咗6间分店啦~ 适逢早几日(2月3 - 4日) ①周年庆,全线分店饮品买𝟏送𝟏优惠! 平时见到一杯嘢饮要成$40几蚊真系无钱买՞߹ - ߹՞ 今次有优惠就去咗买啦~咁啱个日系去铜锣湾分店,排队排到去利舞台,等咗一个钟先有得买,好彩有Frd同自己一齐排,如果唔系实闷死XDD

过多几日系荃湾经过,见到个抹茶芭菲好吸引,就同朋友忍唔住手买咗一杯Share黎食。
:嗱!两个人Share 都系$34 过下口瘾试下姐!!

终于明点解啲钱无晒.・゜゜・(/。\)・゜゜・.以下系食评っ ̫ ‹ ᐝ

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭 抹茶特浓咖啡啫喱芭菲
💚Matcha soft serve ice-cream
💚Matcha jelly
🤍Hokkaido milk ice-cream
🤍Cream
🤎Coffee jelly

超级靓嘅分层,见到靓嘅甜品人都会开心啲架!!呢个系matcha espresso latte 嘅甜品版!本人唔中意太甜嘅嘢食,但!!呢个系刚刚好!!唔会太甜(可能有啲人会觉得奶味太重!)亦都食到抹茶天然嘅茶香~
大家都话抹茶同红豆夹,但偏偏我就系唔中意食红豆(-᷅_-᷄) 难得见到有甜品系有齐我中意嘅牛奶雪糕!咖啡!
唔系话特别中意食抹茶但原来佢同咖啡意外地夹(ૢ˃ꌂ˂⁎)
第一啖入口系表面铺咗层抹茶粉嘅抹茶雪糕,完全系Matcha Latte 雪糕版本尊ฅ(ỏ∀ỏ)ฅ超级浓郁抹茶嘅回甘味!再食下一层就系抹茶啫喱,中意佢哋啫喱嘅质地系偏硬,唔系蒟蒻个种,系有咬口嘅!!但就略嫌抹茶啫喱唔够重味,反而底层咖啡啫喱嘅味道仲突出!之后再下一层就系牛奶雪糕同Cream,但其实我食唔出有Cream ><, 牛奶嘅浓郁味完全盖过晒抹茶嘅味。中意食抹茶多啲嘅人可能会嫌如果太多牛奶味,抹茶味就无掟企哈哈哈
而最底层系咖啡啫喱,咖啡香醇同苦涩味更加突出抹茶啫喱嘅无咩味𖦹‎' ‐ '𖦹‎‎
总结黎讲,呢个芭菲值得一试!!

๑ 𝐈𝐜𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 抹茶鲜奶
ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ。.:*ෆ 𖠚໊ ृ(°͈ᗜ​°͈ृ)ドゥゾ
抹茶味啱啱好!唔会饮饮下食到抹茶粉!姐系抹茶同奶Blend得好好而且唔会好甜,饮到最后唔会变左沟水嘅味!同样嘅价钱已经比起好多Cafe 嘅质素好好多~

#铜锣湾美食 #荃湾 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手机食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐厅推荐 #打卡餐厅 #餐厅推介 #铜锣湾好去处 #荃湾好去处 #香港美食指南 #日本菜 #抹茶 #抹茶控
2023-02-09
  • 抹茶鲜奶