2016-07-09
中村藤吉由The One 搬左黎美丽华,身为抹茶控既我地必定要去捧下场啦!其实对于中村的抹茶甜品,我地系觉得偏甜既 ,抹茶味较为清香,如果可以浓郁啲有回甘既味就好啦。就算之前去旅行喺宇治食过,都系觉得偏甜。反而野饮会有回甘既感觉。话虽如此,但岀新野都系想食既,又被吸引到了,这就是食货吧!哈哈由于唔想太多人同排队,所以选择左平日既下午食,虽然都要等位但果然唔系好多人,好快就可以入坐啦!好开心~黎到紧系要试期间限定既2款甜品啦~呢款藤吉拼盘有焙茶,抹茶雪芳蛋糕、抹茶栗子cheese cake 、抹茶啫喱配红豆白玉、抹茶,焙茶朱古力糖同埋抹茶焙茶软雪糕。可以满足哂样样都想试既朋友呀!雪芳蛋糕软熟,带有清香茶味。而新款既cheese cake 系成个盘之中最有香浓抹茶味既一个甜品!入面仲有大大粒既栗子,添加口感,真系好好味!轮到抹茶啫喱,依旧系无乜味,红豆蓉又太甜....新款既糖,2款都好味但略甜软雪糕也不错,但焙茶味好香,盖过了抹茶味。食完呢个盘,我地已经饱左haha但末完,仲有期间限定既丸十士多啤梨芭菲哗!!完全无谂过士多啤利同抹茶可以咁夹架!:-D第一层就系餐厅特制既士多啤梨忌廉,忌廉下
黎到紧系要试期间限定既2款甜品啦~
轮到抹茶啫喱,依旧系无乜味,红豆蓉又太甜....
新款既糖,2款都好味但略甜
软雪糕也不错,但焙茶味好香,盖过了抹茶味。
食完呢个盘,我地已经饱左haha
但末完,仲有期间限定既丸十士多啤梨芭菲
有抹茶雪糕同普通软雪糕,由于无焙茶既关系,今次食到抹茶既香浓感觉,再加上入面既玄米脆添加口感,不错呀!再食落去就有樱花蓉、士多啤梨蓉、抹茶啫喱同埋大粒又新鲜香甜既士多啤梨!呢个芭菲真系好满足
食完再留意下环境,呢度依然有得买茶叶 门口一入黎 依旧都系有日式既摆设 其实呢度坐位都几阔,枱与枱之间都有足够既空间,坐得几舒服!好写意既一个品茶下午。
题外话/补充资料:
有好多野到下午就已经卖哂啦,如果想蕨饼就记得要早D去啦~