2016-02-29
前几日放假,同两位朋友去行街,行到咁上下,想揾个地方食下甜品、休息下。三个同为抹茶控,有人提议京林屋,佢话听朋友介绍都野食唔错,有时仲会大排长龙 幸好我地戈日下昼去,人流唔多,所以唔洗排队。店舖唔算太大,但胜左地方濶落 而最特别系有两枱比屏风围住,由天花板一直到客人嘅胸口位,完全睇唔到客人同店员个样。由于我地都有少少肚饿,所以都叫左两个抹茶荞麦面share黎垫一垫底,冷热各一个 冷嘅先送到黎,格左5分钟左右,热嘅亦都随即送到。原来两个配料都系相同嘅,有紫菜、萝卜蓉同秀珍菇。热嘅荞麦面比较软腍,所以唔系我喜爱嘅口感 不过汤底经过长时间熬制,味道非常浓郁,但又带少少清甜。而冷嘅荞麦面烟韧弹牙,较为有咬口 而且感觉原汁原味,抹茶味会特出过配热汤!整体黎讲,两者嘅抹茶味唔算好突出,但带有轻微清香。制作简洁唔花巧,不过只要将滑溜溜嘅秀珍菇同黏黏稠稠嘅萝卜蓉加入面中,就会有多重口感 细细粒的菇爽口,咬戈阵不时会听到「卜」一声。之后我地亦叫左抹茶红豆年糕甜汤,一打开,抹茶香味就拉扑鼻而来,而且仲清楚见到有三大粒年糕 捞一捞,汤底亦沉淀左好多大大粒嘅红豆。呢三粒日式年糕有轻轻煎过,所
店舖唔算太大,但胜左地方濶落 而最特别系有两枱比屏风围住,由天花板一直到客人嘅胸口位,完全睇唔到客人同店员个样。 由于我地都有少少肚饿,所以都叫左两个抹茶荞麦面share黎垫一垫底,冷热各一个 冷嘅先送到黎,格左5分钟左右,热嘅亦都随即送到。原来两个配料都系相同嘅,有紫菜、萝卜蓉同秀珍菇。热嘅荞麦面比较软腍,所以唔系我喜爱嘅口感 不过汤底经过长时间熬制,味道非常浓郁,但又带少少清甜。
之后我地亦叫左抹茶红豆年糕甜汤,一打开,抹茶香味就拉扑鼻而来,而且仲清楚见到有三大粒年糕 捞一捞,汤底亦沉淀左好多大大粒嘅红豆。呢三粒日式年糕有轻轻煎过,所以外皮有少少焦香。但口感又烟烟韧韧,充满米香 众所周知红豆同抹茶嘅味道一向都相配,饮一啖汤,浓郁嘅抹茶带有甘甜,正好解左红豆嘅甜腻!
原来每一间京林屋都会有一款特色的限定甜品,而我地叫嘅香港限定芭菲亦只限于呢间店。最顶配上抹茶软雪糕,之后下面陆续有白玉、啫喱、红豆蓉、抹茶忌廉、海绵蛋糕同杂果等配料 抹茶雪糕最为特出,口感软滑,奶味同香浓嘅抹茶味配搭得岩岩好,而且甜度唔高 其次我中意海绵蛋糕点上抹茶雪糕,咁样令到平平无奇嘅蛋糕变得带有茶香!
一口气食咁多抹茶味食品,作为抹茶控嘅我表示非常满足 日后去铜锣湾行街,又会有多一个好嘅聚脚点。