2017-11-05
一向都钟意KOI嘅玛奇朵饮品,特唔系乌龙茶,味道较出,而抹茶系列推出一段时间都未有勇气去尝试。主要系怕伏,始终我唔系太钟情台式嘅抹茶饮品。之前就喺何文田中过一次伏。不过见都有啊少人推介,好奇心驱使,加上唔知供应到几时,都把心一试。抹茶系列有两款,包括拿铁、玛奇朵,定价$22-34,视乎大中小杯。店员话玛奇朵系列冇得加配料,所以放弃芋圆珍珠。抹茶玛奇朵 $26/M/少糖一如既往点左少糖,抹茶玛奇朵上面系奶盖,下面以抹茶粉冲成,形成清晰嘅渐层。如果点拿铁,渐层系调番转的。KOI嘅奶盖真系几厚身,隔左好耐依然完整无缺,唔会轻易同饮品混合,味道带甜,奶味几香。抹茶唔系我杯茶,唔知系咪因为点左少糖,入口有一点点苦,同奶盖冲撞后中和番会好啲。如果是样的话,有机会我会再试下拿铁𠮶款会唔会好饮啲,可能混合黎饮容易入口啲。
抹茶玛奇朵 $26/M/少糖
如果点拿铁,渐层系调番转的。