2012-11-09
除左面包舖之外 , 我地另一个爱好就系行超市 , 无他o既 , 都系为左食 .... Sogo , citisuper , Jusco , Yata ...整座最吸引都系超市o个层 , 一场黎到铜锣湾 ..都未够钟食饭 , 当然落黎 Sogo 地库都系指定动作啦眼见林郎满目o既甜食店包围住呢个超市 , 有雪糕 , 蛋糕 , 朱古力 , 泡芙 , Mini 牛角包 , 真系少 d 忍耐力都唔得 , 皆因卜好晒枱要去食饭 xd逛左一个圈 , 黎到呢间 Pafe , 见到 Display D 芭菲杯其中绿茶味o个杯 , 真系实系好靓好吸引 , 一致裁定食完晚饭有必要落返黎呢度买 !! 虽然唔知会有几饱 ...但我地已经问定几点闩门 , 准备一阵要回头光顾 果然 , 九点半左右回来 , 正是要点选那个卖相唯美 ,令我一见钟情o既绿茶葛软滋芭菲 , 原价系 $ 38 ,因为遇上好心人比左张减 $ 5 coupon 我地 , 只需 $ 33或者系因为过份有期待o既关系 , 无想像中咁好味 ,从顶开始 , 系冰冻软滑o既牛乳雪糕加绿茶酱 ,清甜带甘香 , 有助盖过一点牛乳雪糕o既奶膻味 雪糕比一般o
整座最吸引都系超市o个层 , 一场黎到铜锣湾 ..
都未够钟食饭 , 当然落黎 Sogo 地库都系指定动作啦
眼见林郎满目o既甜食店包围住呢个超市 ,
真系少 d 忍耐力都唔得 , 皆因卜好晒枱要去食饭 xd
其中绿茶味o个杯 , 真系实系好靓好吸引 , 一致裁定
食完晚饭有必要落返黎呢度买 !! 虽然唔知会有几饱 ...
令我一见钟情o既绿茶葛软滋芭菲 , 原价系 $ 38 ,
因为遇上好心人比左张减 $ 5 coupon 我地 , 只需 $ 33 或者系因为过份有期待o既关系 , 无想像中咁好味 ,
从顶开始 , 系冰冻软滑o既牛乳雪糕加绿茶酱 ,
清甜带甘香 , 有助盖过一点牛乳雪糕o既奶膻味 雪糕比一般o既冻 , 相比之下中层红豆 , cream ,
以及底层o既绿茶点子 , 都显得唔系几够冻咁 除芭菲杯送上o既白朱古力棒 , 咬落唔识溶o既 @@ 软葛滋有抹茶及黄豆粉两种口味 , 我本来以为系软韧的
好似小丸子咁 , 估唔到系咁淋 , 口感似日式羊羹 红豆茸太粉有欠细腻质感 , 底层o既绿茶点子 ,
原是透明的 , 好似大菜糕咁 , 只系就咁加左 d 绿茶汁 而因为本身大菜糕粒无乜味 , 加上有少少水o系度
沟稀左 d 绿茶汁 , 最有味o既雪糕同红豆茸份量又唔多
而且都唔容易将佢地捞落最底 , 所以食到尾 ,
都无辨法令大菜糕添点味道 , 正正是食之无味弃之可惜
## 总括而言 , 呢杯芭菲都只系上半杯好食 , 建议店方 ...
可以每层都落少少雪糕 , 唔好一次过o系面 , 咁会平均 d