2015-11-10 402 浏览
去完citysuper上烹饪班心情特别开心,食埋我最爱既浓浓抹茶甜品+抹茶烧饼就prefect。上完堂问完咁多烹饪小tips有点口渴,来杯抹茶沙冰底既套餐"蕨饼抹茶沙冰配软雪糕 + 大判烧"($53) 。这里很有效率, 虽要排队, 但有专人先帮你写单, 一埋到柜位可以即付款及取食物.软滑浓郁既抹茶雪糕真是百吃不厌,这是我在香港食抺茶雪糕既首选, 加上今次有沙冰双重既抹茶味刺激了我既味蕾,边食边开心到笑,捞了黄豆粉既蕨饼(似蒟蒻)不甜很弹牙QQ 。不过中医话我属寒底人, 饮冰始终受不了,饮到剩2成已打晒冷震不能饮光,真可惜! 好彩有个热辣辣既抹茶吉士烧饼,朋友.......真的要趁热食呀,软熟既烧饼内藏忌廉状既厚厚抹茶吉士馅,一咬下便唧出来,仿佛在京都试过既宇治抹茶美味,就算单买都只是$15很超值,不是夸张,抹茶迷必爱不释口。
蕨饼抹茶沙冰配软雪糕
抹茶吉士大判烧