2016-01-16
庆祝纪念日,星期二放假一天,来呢度试新野食个lunch.餐厅内几多西装/OL 人,似乎都几多人平日来食business lunch. 面包:出乎意料地,外层够哂松脆,一咬就粉碎成好多片𠮶种脆,而且内里几软熟,麦味颇浓。头盘:semi buffet, 有多款食物- 沙律,蚝, 虾,龙虾仔等。蚝有点瘦弱,唔太特别鲜味。不过以semi buffet 都有蚝食,都算不错了。其他各方面中规中矩。值得一赞系有原条粟米起的栗米粒,虽然唔知系唔系放耐咗有点干,但都ok 甜,又唔使自己用口刨甩栗米食,方便!主菜:grill steak (medium rare), 烧得刚好,肉质juicy,啖啖肉得来够soft. 伴菜薯仔外层有点焦香,内里有点薯容质地,加上香草味亦为主菜加分。最后甜品buffet, 是成个set lunch 最弱一环。对甜品痴的我完全唔吸引,夹无乜选择。 主要系一啲比较「行」嘅蛋糕仔(切到一粒粒如麻雀咁嘅size)同杯仔mousse。啲cheese cake 仔好斋又无乜topping. 失望...结果我只求其食咗一旧brownie like chocolate cake,相都懒得影了
餐厅内几多西装/OL 人,似乎都几多人平日来食business lunch. 面包:出乎意料地,外层够哂松脆,一咬就粉碎成好多片𠮶种脆,而且内里几软熟,麦味颇浓。 头盘:semi buffet, 有多款食物- 沙律,蚝, 虾,龙虾仔等。蚝有点瘦弱,唔太特别鲜味。不过以semi buffet 都有蚝食,都算不错了。其他各方面中规中矩。值得一赞系有原条粟米起的栗米粒,虽然唔知系唔系放耐咗有点干,但都ok 甜,又唔使自己用口刨甩栗米食,方便! 主菜:grill steak (medium rare), 烧得刚好,肉质juicy,啖啖肉得来够soft. 伴菜薯仔外层有点焦香,内里有点薯容质地,加上香草味亦为主菜加分。 最后 甜品buffet, 是成个set lunch 最弱一环。对甜品痴的我完全唔吸引,夹无乜选择。 主要系一啲比较「行」嘅蛋糕仔(切到一粒粒如麻雀咁嘅size)同杯仔mousse。啲cheese cake 仔好斋又无乜topping. 失望...结果我只求其食咗一旧brownie like chocolate cake,相都懒得影了。
结论:主菜出色,可惜甜品拖累,拉上补下我比个OK