时间飞逝,转眼间又到左赖先生同屈小姐既纪念日!虽然我地仲努力紧要减番大阪之旅既放肆,但为左庆祝下我地既纪念日,就轻轻地食杯纪念性既雪糕啦 今次黎到IFC既《Grom》,系专门卖gelato手造雪糕既。听闻呢间雪糕系每日新鲜人手制作,味道好出色,所以吸引到一大班粉丝追捧!今日我地黎到,就我地所见,间舖有2个柜,1个装满1支支有粒粒果肉雪条,另一个柜装既就系我地今次既目标 - Gelato! 成个柜眼见有成超过20只味,一边就nuts 为主,一边就果味做主打!Grom既Gelato都索价不菲,要$39起细细杯,赖生2个人所以拣2只味,即系Small Size,咁就要$59,不过佢既服务都好好,其实廿几只味要我地拣2只都几困难,所以佢比我地试味既每次试味都会比只独立既细羹仔我地,试过4只目标味道之后,我地有左决定啦 有请Nuts既代表 - Pistachio 开心果味 同 果味既代表 - Coconut 椰子味1) Pistachio 开心果味 (右):爆5⭐️图中米黄绿色较扁身果只就系Pistachio味啦,入口细滑,无冰粒,口感做得唔错,而且当用只匙羮"笔"出黎果阵,D雪糕系有拉丝效果嫁

Pistachio  &  Coconut  Flavour (Small)

1) Pistachio 开心果味 (右):爆5⭐️

,而且当用只匙羮"笔"出黎果阵,D雪糕系有拉丝效果嫁

但系,最震撼既,唔系口感,而系佢既味道同层次
当你放入口头1,2秒,你会觉得「车!都冇咩特别者,成$59蚊卖到咁贵,得淡淡轻盈既开心果味,好似比人呃左咁
」,但赖生望一望屈小姐对水汪汪既大眼,突然由一双明月变做一双弯月,又展露出佢食到佢满意既幸福笑容,赖生就知道呢杯雪糕应该殊不简单,赖生就将佢吞落去,咁就出事啦
,开心果既味道随住吞咽后既秒数逐步上升,就好似由1级台风警告讯号,慢慢上到3号,上8号,9号,然后上到10号!飓风级既开心果味系口入面肆虐!十级正
,佢果种慢慢涌上黎既层次好正
!最后,要讲讲屈小姐既Comment :「点解我食雪糕会觉得热气?好似食左好多开心果咁,呢杯雪糕究竟落左几多开心果?系食得多先会觉得热气架麻~~~」,语毕,随之而黎既,系第2口开心果雪糕既进攻

2)Coconut 椰子味(左):5⭐️

图中白色,高D果只就系椰子味啦,系赖生拣嫁
同样地,有拉丝效果
放入口之后,又系满满浓浓既椰子味,不过佢就冇味道既层次,入口到收尾,都同样系咁重椰子味,佢椰子味既浓度又同饮紧纯椰汁将近无异!

不过Grom系唔会令你失望既,椰子雪糕系带椰子肉粒同椰丝嫁!令雪糕充满粒粒口感
同时又比你知道,真系用椰子整既

最后,赖生同屈小姐都要投诉!点解个雪糕杯已经咁细杯,都仲托高左0.3cm嫁
,咪食少左啰

投诉完毕,我地决定左下次黎食杯medium,3只味补番数

#虽然贵但真心好食
#有层次有口感有惊喜
#值得推荐
#TimeFlies
#多谢妳一路以黎既陪伴,体谅同温柔
#以后要麻烦你继续照顾我啦
#下次食唔知减完肥未呢~~~
2017-09-20
$29.5 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
  • Pistachio  &  Coconut  Flavour(S)
  • Pistachio  开心果味Gelato
  • Coconut  椰子味Gelato