2021-04-18 976 浏览
本身对拉面麻麻地,不过前早朋友不停推介金鹤拉面呢间,话个鸡白汤拉真系好好食。今日收工去中环行街,上openrice见到中环都有间分虦,竟然明知我对拉面麻麻地既朋友都推介我,就过黎试下啦。店入面都几阔落,灯光较得比较暗,坐得都几舒服~ 今日好似多左条虫系肚,劲肚饿,叫左一个鸡白汤拉面(走葱),仲叫左6款串烧~鸡白汤拉面上面既金鹤真系好eye-catching。 牛蒡丝炸得好香脆,虽然有甘甜既味,不过食落有啲苦味,个人就唔系麻麻地喇。拉面质地正常有弹性,都挂到汤既。不过我最钟意既系佢个鸡肉白色既色泽好靓,而且真系好嫰滑,而且份量都唔算少。好少见到有地方会有鸡肝串食,所以叫左一串。几钟意呢个鸡肝串,烧得唔会太干,个口感几软,食落有啲似粉状,几香口。鸡腿肉串,免治鸡肉串正常发挥,烧得啱啱好,肉质唔会过老。五花腩串都系其中一个好出色既串烧,咸味好足,唔知得个咸味,反而仲带起五花腩既味~ 五花腩要重口味先够好食,正~蒲烧鳗鱼串系我食过最好食既鳗鱼串烧,表面够脆,肉筫弹牙,有炭烧既味道,鳗鱼既份量同味道对得住个价钱。如果唔系饱,都会encore多串食~

鸡腿肉串,免治鸡肉串正常发挥,烧得啱啱好,肉质唔会过老。

2021-04-06
  • 鸡白汤拉面