2024-10-07
「二十道」位于北角七姊妹道,走新派拉面x居酒屋路线,希望带卑食客有种崭新既体验西班牙白豚肉 (鸡浓汤拉面)汤底以严选农舍鸡、帆立贝、沙甸鱼干、日本野菜,以自家秘方熬煮成,汤头浓得黎但清甜,好好饮厚切西班牙豚肩肉,先以西京味噌腌至松软入味,再生烧,拌以日本樱花鱼蛋片、BB露笋、车厘茄、意大利黄青瓜、迷迭香,整碗既配搭同味道都好出色雪酒拉面 (鱿鱼一夜干)雪酒拉面既汤底系由鸡浓汤混合酒粕煮成,淡淡既酒香令人一试爱上,鱿鱼一夜干咸度温和,质感柔靱,配以意大利青瓜、紫洋葱及日本水菜,将居酒屋既味道融入系一碗拉面入面,真系高招岩溶虾球虾球炸至香脆,虾球入面既咸蛋黄芝士一咬随即流出,好好味店舖地方真系好细,只得数十个位,咁岩我坐既位置,店员语带命令式既语气话张櫈唔可以退后,原来要留返卑佢行出行入,正常讲声就可以啦,唔洗喝人既语调既🙂,全程真系坐得好屈质,店内既抽风系统都好差,油烟味完全散唔到,不过拉面同食物系高水准,睇得出师傅既用心同心思,我都会推荐大家要黎试下
西班牙白豚肉 (鸡浓汤拉面)
雪酒拉面 (鱿鱼一夜干)
岩溶虾球
虾球炸至香脆,虾球入面既咸蛋黄芝士一咬随即流出,好好味