2022-06-19
风云丸都系一间日式拉面店,佢嘅装修都别有风格,大部份嘅墙画,灯饰,枱櫈既都有日本特色,今日就试吓佢嘅招牌拉面先😆😆拉面有唔同既食法俾你拣,由佢嘅软硬度,大小,甚至调味方面都有得拣,真系非常细心,款式唔算多,拉面,石锅饭,每款都系得几种,我哋分别拣咗豚骨鱼介味嘅沾面同埋拉面🍜🍜拉面嘅意思相信大家都知道,佢系一个有豚骨浓汤底再加豚肉嘅汤面,首先佢嘅汤底系非常浓郁,有一股鱼香味,相信佢哋嘅汤底系用豚骨熬制而成,所以个味道绝对系非常清新,食唔出有添加嘅味道,拉面方面就叫咗适中硬度,食得出佢哋对拉面嘅执着,因为咁啱坐正喺吧枱,见到佢处理拉面嘅时候系会用计时器,先可以做出咁有弹牙,咁爽既拉面,另外拣咗适中嘅份量,啱啱好食晒,配料方面都一定会有笋,佢嘅笋好嫩,绝对唔会有根,甚至有啲会有渣,虽然系配菜,但都做得好好👍🏻👍🏻👍🏻另外沾面嘅意思大概系面同汤分开,汤会再浓啲洁啲,好似变咗酱咁,将啲面点落酱度,佢用咗石锅嚟载鱼介浓汤酱,所以佢仲热辣辣,滚紧,汤底方面同拉面嘅汤底相似但佢会浓两至三倍,所以味道更出,至于豚肉方面佢肥瘦均匀,虽然唔会好嫩,但成个质感唔错,好重豚肉味,所以风云丸都系一间出色嘅拉面店😋
另外沾面嘅意思大概系面同汤分开,汤会再浓啲洁啲,好似变咗酱咁,将啲面点落酱度,佢用咗石锅嚟载鱼介浓汤酱,所以佢仲热辣辣,滚紧,汤底方面同拉面嘅汤底相似但佢会浓两至三倍,所以味道更出,至于豚肉方面佢肥瘦均匀,虽然唔会好嫩,但成个质感唔错,好重豚肉味,所以风云丸都系一间出色嘅拉面店😋😋😋
另外嗌咗五件照烧饺子,佢嘅煎法同出边有啲分别,上碟都系反转嘅,但佢面头嘅脆片又几特别,要成块完整咁煎到都有啲难, 佢个底剪得几脆,但饺子顶就唔系好香口,煎得唔够耐,不过整体味道都唔错😍
野饮就叫咗蜜桃梳打,佢系一支装,味道好似汽水咁,我就觉得甜度啱啱好,可能有啲人会觉得有啲甜,但系汽水嚟计还可以嘅😌😌