2018-09-25 277 浏览
今晚和朋友仔去荃湾行街,突然拉面瘾发作,就揾下边间拉面好食,点知原来铜锣湾金田家喺荃湾开左分店,我就二话不说拣左呢间😝,因为有我钟意食嘅男爵薯饼🥔去到门口,有好多红灯笼装饰🏮而里面比铜锣湾分店多位 & 光猛,有吧台、卡位选择,我地等左10分钟就有位了☺️前菜 🥒叫完野食,侍应俾左前菜我地,有:青瓜、冻豆腐、萝白牛腩青瓜:一般,没有什么特别冻豆腐:滑,如果有少少芝麻酱衬托就更加好了萝白牛腩:萝白和牛腩够淋 & 入味😊浓汤豚骨拉面🐷 + 溏心蛋🥚这个是我的,有三块半肥的豚肉,咬落去啖啖肥油😆,好腻.... 但汤底好浓、好黏口,我喜欢这个😍。溏心蛋不用多说,一看就很漏心了😆黑豚拉面🐷🐷我的重量级朋友叫了这个,有4大块黑豚肉,初时以为会很韧,但原来一啲都唔韧,啖啖肉,好味过我𠮶碗😆😆😆炸软壳蟹🦀侍应一拎上嚟,哇!实物靓过张相😝原来呢只软壳蟹系天妇罗蟹,侧边有绿茶盐、柚子盐、咖哩盐,好特别!🤩蟹虽然唔算太油,但一人半只蟹已经好足够🙈男爵薯饼🥔之前嘅男爵薯饼系(黄)蕃薯甘栗薯饼 & 紫薯甘栗薯饼,而家改左牛肉薯饼 & 紫薯甘粟薯饼😛两款薯饼完全唔油腻,炸得好松脆😋 ,而且够热!配上沙律酱,更好味😝

去到门口,有好多红灯笼装饰🏮

前菜 🥒
叫完野食,侍应俾左前菜我地,有:青瓜、冻豆腐、萝白牛腩
青瓜:一般,没有什么特别
冻豆腐:滑,如果有少少芝麻酱衬托就更加好了
萝白牛腩:萝白和牛腩够淋 & 入味😊

浓汤豚骨拉面🐷 + 溏心蛋🥚
溏心蛋不用多说,一看就很漏心了😆

黑豚拉面🐷🐷

炸软壳蟹🦀
侍应一拎上嚟,哇!实物靓过张相😝
蟹虽然唔算太油,但一人半只蟹已经好足够🙈

男爵薯饼🥔
2018-09-20