2022-10-27 270 浏览
今晚嚟到中环一幻拉面,听朋友介绍过几次,今次第一次去试。虾汤拉面 ($88)餐面主打虾汤底拉面,除咗招牌拉面,仲有拌面。汤底有原味、适量豚骨同浓厚豚骨;调味有盐味、味噌同酱油。一幻同其他拉面店唔同,通常一般日式拉面店,都会有固定嘅面条,最多只系选择面嘅软硬度,但一幻可以自己拣粗面或者幼面🍜葱同面酥都可以选择唔要,每碗拉面会有三片叉烧同半只溏心蛋。汤底属于较浓稠嘅汤底,好浓虾味🦐我拣咗盐味,朋友拣咗酱油。盐味口感会清啲,无咁腻;酱油令汤底嘅虾味更重更浓。我个人推荐盐味,口感较为清新,食落无咁腻🍜。见到餐牌上,其中两个小食有👍🏻,决定一试🍴饺子 ($35/5只) 同 虾味饭团 ($20)饺子价钱唔算贵,有5个只,但味道一般,外皮煎得唔系好脆,偏油。反而饭团🍙令我觉得有惊喜,饭团系用有味饭,每啖都食到虾仔,而且份量大。价钱同华饭团🍙差唔多,但份量同味道都更出色,推荐👍🏻去到餐厅嘅时候,大约8点,餐厅入面已经无乜客人,到9点,餐厅净返嘅客人,计埋我哋只有3~4个,职员不停 refill 枱面上嘅调味料,好有压力😅所以食完,就即刻俾钱走😅
今晚嚟到中环一幻拉面,听朋友介绍过几次,今次第一次去试。

虾汤拉面 ($88)
餐面主打虾汤底拉面,除咗招牌拉面,仲有拌面。
汤底有原味、适量豚骨同浓厚豚骨;调味有盐味、味噌同酱油。
葱同面酥都可以选择唔要,每碗拉面会有三片叉烧同半只溏心蛋。
汤底属于较浓稠嘅汤底,好浓虾味🦐
我个人推荐盐味,口感较为清新,食落无咁腻🍜。

见到餐牌上,其中两个小食有👍🏻,决定一试🍴
饺子 ($35/5只) 同 虾味饭团 ($20)
价钱同华饭团🍙差唔多,但份量同味道都更出色,推荐👍🏻

2022-10-23