2023-05-15 347 浏览
今日阳光普照,于是荡咗嚟上环,谂住同黄小姐过一个城市得来又远离繁嚣嘅下午,行行吓,去到上环普庆街嘅一个小角落,见到呢一间门口布满鲜花嘅舖头,本身谂住入去行吓,点知入到去见到一间咖啡店,满心欢喜,我哋食咗一餐饭。揭开餐牌,都系上环价钱,所以比一般嘅Cafe都贵咗四成,但系都抱着期待嘅心态,谂住试吓佢嘅食物系唔系值回票价。既然系Cafe,我哋就嗌咗一杯咖啡。佢呢度latte嘅份量吓死人,十分之大杯,一个人饮嘅话,都饱咗一半。适当嘅甜度,提升奶嘅香味,又可以平衡咖啡嘅苦涩,但系又唔会过甜,虽然奶嘅比例搜多,但系绝对冇盖过咖啡味道,饮落去嘅时候,咖啡嘅浓度刚好,完全唔会有苦涩味,饮得出呢度系偏向比较nutty嘅咖啡,饮到最后仲有微微嘅炭烧味,佢伴碟嘅曲奇,略嫌太甜,会令到成个感觉比较腻。讲完咖啡,讲吓佢个牛角包, 10分好食,里面搽咗cream cheese,配上三文鱼牛油果同鸡蛋,其实呢个组合本身就冇得输,可能加埋呢度嘅环境同水果伴碟,配合返花花嘅主题,令人食得好畅快。(系真心畅快,有水果成件事清凉咗好多)之后嗌咗一个牛面肉炖长通粉,呢个比较失色,虽然睇上去成煲嘢满布芝士,亦都系新鲜出炉,但

鲜奶咖啡

牛角包牛油果三文鱼炒蛋

之后嗌咗一个牛面肉炖长通粉,呢个比较失色,虽然睇上去成煲嘢满布芝士,亦都系新鲜出炉,但系佢嘅味道同颜色完全唔成正比,酱汁颜色睇落好浓,但食落味道十分之淡,而且虽然芝士有焦香,但系里面嘅一丝丝牛颊肉,系有少少overcook。

芝士牛面颊炖长通粉

黄小姐嗌咗一份蜜糖绿茶,冇乜特别,所以唔讲,而且佢系茶包,所以定价都偏高,茶香都唔系特别浓郁。上环嚟讲,不过不失。

最后喺餐厅嘅店舖里面流连咗一阵,睇咗一啲自己买唔起嘅精品,听住啲轻音乐,缓步走出店舖,重投上环嘅怀抱——呢一区嘅文艺气息不可取替。在半山咖啡店林立,外国人络绎不绝的街道之中,也可有另一种香港故事。

2023-04-15
鲜奶咖啡