2013-12-01 183 浏览
今日放假,可以同鱼佬去拍下拖!佢话有间咖啡馆想带我去食!不过一定要早半个钟去排队!餐厅响一楼,我哋去到人龙已经排到落地下!鱼佬解释!餐厅不设订位!除了第一批人客可以即刻入去!之后要取票等位!仲要错失咗个轮候号码!只不过系一个号码!都唔会比枱!要重新轮候!每张枱只可以食一个半小时!(90分钟)所以就要早点嚟等!大家响玩住手机倾下偈消磨咗二十分钟!餐厅十二点准时开门!大家入场!门口有个讲国语嘅台湾美眉问我哋几位!(侍应只讲国语,不过识听广东话)入到去旁边嘅梳化位已经满咗!我哋要坐近门口大枱!环境装修简约干净明亮,侍应全部后生仔女!坐低面前已经放好咗餐牌餐具!餐牌成份报纸咁!感觉好新潮,因为唔想浪费时间,响等位时已经上openrice睇定招牌菜!所以好快已经可以落单!叫咗:美式摩卡咖啡:($46)---饮品上得最快,配两片干果曲奇,咖啡拉花!咖啡杯手柄及铁匙手柄扭曲,感觉新潮,卖相真的不错!咖啡味香浓,朱古力味反而唔太觉,可惜温度只系微暖!(我最憎嘅情况)两片干果饼干好薄好香脆,本来可以更好!若是温度啱的话。冰鲜果茶:($58)---鱼佬饮,一樽玻璃瓶装满鲜黄色杂果汁!连埋一个茶包,裹面有桔
今日放假,可以同鱼佬去拍下拖!
佢话有间咖啡馆想带我去食!不过一定要早半个钟去排队!
餐厅响一楼,我哋去到人龙已经排到落地下!
)两片干果饼干好薄好香脆,本来可以更好!若是温度啱的话。
冰鲜果茶:($58)---鱼佬饮,一樽玻璃瓶装满鲜黄色杂果汁!连埋一个茶包,裹面有桔仔、热情果、菠萝等水果,酸酸甜甜,好开胃!另配一只玻璃杯,裹面有一角柠檬冰!色彩缤纷,非常夏天嘅感觉,消暑一流!
北极虾吐司佐茴香叶:($63)---吐司上一堆沙律酱虾及一束新鲜茴香叶,伴有煎薯角及凯撒沙律,卖相亮眼,吐司香脆略硬,因为同鱼佬分享,要切开吐司都有点难度!北极虾本身无乜味,只系爽口,味道主要靠沙律酱及茴香叶嘅味道!幸好茴香叶一大束!味道清爽!反而拌碟嘅薯角煎得香,凯撒沙律生菜新鲜爽脆,沙律酱不会抢过生菜嘅味道!
咖哩牛腩佐法国面包:($66)---一碗咖哩牛腩配四片法国面包!咖哩汁香浓,难得系带点辣!而家好多餐厅为迁就客人,好多都转卖日式咖哩!只有香而不辣!唔似食咖哩,牛腩只有肉无筋!牛肉味唔强但唔鞋!唔会食到成口渣!碗内仲有一大块薯仔!炆得好淋入味!法国面包唔干但外皮唔脆,可能放了一阵!配咖哩汁,味道都配,不过我较喜欢配长通粉!
草莓冰淇淋松饼:($58)---甜品可以食完主菜后另上!一上枱已经好喜欢个卖相,可惜上甜品时已经八成饱!只可以食到一片窝夫!窝夫好厚身,一半脆口一半软绵绵,好似班戟咁,第一次见咁嘅窝夫,味道净食会淡,要配埋酸酸嘅士多啤梨甜酱及士多啤梨雪榚!又热又冻!感觉好强烈!但另一球好似系吉士酱嘅,我就唔系咁钟意!味道淡,一团粉!都系要靠个酱先有味!酱中有士多啤梨,新鲜爽口,呢个份量可以当一份主菜咁食!我哋食完主菜先食就太饱!
虽然有限时,但环境舒服,饮下咖啡倾下偈,感觉好relax,侍应殷勤但唔会感觉骚扰,食看完主菜会主动换碟食甜品,呢度主要后生女仔或拖友,一路食一路有人取票等位!亦有管理员投诉轮候客人阻住楼梯!
要餐厅处理!走嘅时候人龙差不多到地下!呢度都系优闲倾偈一个好去处!
冰鲜果茶
美式摩卡咖啡