2023-04-29 560 浏览
一直都对源峰超大块嘅火炙和牛海胆寿司念念不忘!今次见到全新嘅吞拿鱼和牛飨宴,选用近江和牛,有齐刺身、蒸物、炉端烧、天妇罗、手卷同我心念念嘅和牛寿司,又点可以错过!餐厅由日籍厨师主理,坐拥著城门河同沙田石门靓景,更设有间隔嘅房间,好有自己嘅私人空间,系同朋友静静地倾下计嘅好地方。厨师发办 • 吞拿鱼和牛特选套餐 $980pp1️⃣前菜火炙吞拿鱼赤身|吞拿鱼软滑鱼味岀,经火炙后更带焦香,配埋酸酸甜甜嘅红椒黄椒,几开胃~2️⃣ 刺身大吞拿鱼腩2种 ‧ 中吞拿鱼腩 ‧ 时令刺身|两款厚切拖罗都好正!入口即化,脂香四溢!其中一款更兼具鱼味,油腻感唔会太重。中吞拿鱼腩隐藏系爽口生菜之中,第一啖咬落去好爆汁,鱼腩软滑,辣根汁同生菜成功增添左一丝清新感觉。时令嘅牡丹虾鲜甜软弹。3️⃣蒸物蒸蛋软滑,表面洒满日本小银鱼,略嫌蛋味较淡,容易被小银鱼香气盖过。4️⃣炉端烧A5近江和牛柳日本三大和牛之一嘅近江和牛!主厨以正宗炉端烧烤制,边边烧得焦脆之余唔干,肉质软嫩,中心位置仲好滑添~ 另附四款酱料:山葵、 辣萝卜蓉、酱油腌渍山葵、酱油脆脆,每款调味都唔会过重,特别钟意酱油脆脆,微甜丰富口感。5️⃣季节天妇罗沙锥鱼大大块,外层有别

厨师发办 • 吞拿鱼和牛特选套餐 $980pp

1️⃣前菜

2️⃣ 刺身

3️⃣蒸物

4️⃣炉端烧A5近江和牛柳

5️⃣季节天妇罗

沙锥鱼大大块,外层有别于一般天妇罗炸皮,而系用上七彩米通,香脆带米香。鱼肉软滑无乜骨,连鱼尾都食得。其余几款野菜天妇罗:野蒜、菇、茄子,炸皮相对较薄脆,茄子好爆汁

6️⃣葱吞拿鱼腩手卷

系可以自己DIY嘅手卷!加几多吞拿鱼、葱、萝卜粒、芝麻都可以自己话事。吞拿鱼口感软绵,鱼味浓又唔腥,仲保留左有少少鱼肉口感。饭粒分明,饱满又有咬口,越食越有米香,好想添饭

7️⃣火炙和牛海胆寿司
家姐呀妹最期待嘅一道!和牛超一大片,油脂分布平均,软嫩富肉汁,脂香肉味兼备,带炙烧香,配埋软滑海胆,幸福感满满

8️⃣椀物
味噌汁超足料,有蚬、菇、萝卜、蒟蒻等等

9️⃣甜品
静冈蜜瓜香甜多汁,士多啤梨甜得黎,不失果香酸甜。