2019-09-01
有美国朋友去日本做嘢路过香港 , 当然要约出嚟聚一聚 。佢要求唔好食西餐或者日本嘢。我揾过一啲比较香港特色嘅餐厅但系个环境实在太平民,好似招呼远道而来的朋友唔够得体。于是想起呢间经常经过见到都冇去试嘅天天海南鸡饭。睇相呢度装修都唔错,于是就用 Open Rice book咗喺呢度食啦。(此举可获25 Asia Miles。除此之外本篇食评没有获得任何任何试食优惠或用餐款待,不知道为何 open rice 要求我写明否则无法刊登)我哋当然少不了点咗必食的天天海南鸡饭,再加埋一个软骨大根。天天海南鸡饭同我以前喺星加坡食嘅好似都有少少唔同,虽然啲肉依然系嫩滑,但系就好似淋多咗个类似鲍鱼汁既汁,有少少唔系好夹。朋友就比较欣赏个饭,因为有味。软骨大根 一上枱就畀佢个size吓亲,睇相呢佢有一个面碗咁大,但系拎上枱原来得一个饭碗仔咁细,,令人十分惊讶。另外我试咗50年代热奶茶,但系唔记得叫走甜,原来系唔系好似茶餐厅咁自己加糖的。间餐厅装修好靓,而啲服务亦都非常之好,有提供合理嘅建议,同埋好快会处理到你嘅要求,真系好抵赞!而朋友就comment餐厅播放的音乐系safe choice.
天天海南鸡饭