2016-01-19 2593 浏览
有几位外国朋友仔黎香港旅行,作为地胆当然唔少得带佢地游山玩水,仲好神心一早book定枱同佢地食餐好。知佢地想试食辣野,同埋想体验下中华饮食文化精神,于是众人同游山顶后,我就带左佢地黎三希楼,仲按我之前要求比左间vip房我地。呢度好古色古香既装潢非常吸睛,令佢地好欣喜同兴奋,之后我就order左几道招牌菜比佢地试下,包括口水鸡、水煮鱼、樟茶鸭等等,食得出味道好正宗,用料都好靓,大家一边倾计一边狂食,非常尽兴。口水鸡用嘅香辛料层次丰富,麻同辣味都好平衡,唔会话其中一样抢左另一样,而鸡件亦好嫩滑,食完真系会令人口水直流!同班外国朋友仔解释呢道菜个名,佢地都觉得好funny~而水煮野生鱼可以话系呢度必食嘅招牌菜,佢哋有几种生猛活鱼供客人选择,例如东星斑、桂花鱼同龙趸咁,我哋就拣左好滑身嘅桂花鱼。入面嘅辣椒一D都唔简单,有齐子弹椒、贵州椒、云南椒同花椒,香、麻、辣味俱全,唔怪得有唔少名人同游客都慕名而来啦!见班朋友食得咁满意,就知道我既选择系无错既~

见班朋友食得咁满意,就知道我既选择系无错既~
2015-11-21