2021-03-03
上环真系一个有好多每每令人惊艳嘅café,今次就黎到3rd Space,下午同朋友黎食佢地嘅招牌麻糬班戟,系一颗充满期待嘅心黎到!招牌烧海盐忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶) Signature Mochi Pancakes (Signature Ear Grey Tea)$85伯爵茶味系好多食客黎到都会叫嘅,当然我地都叫左一份LA。果然无错,呢款招牌麻糬班戟真系好好食,佢个班戟系做得属于比较结实质感,食到中间入面嘅位置就有层软糯感嘅麻糬,有层次又有惊喜嘅口感。再配埋班戟上面嘅燕麦片同埋照烧海盐忌廉好香,令到成件事入口好软滑,微咸嘅海盐带出忌廉同班戟嘅甜味,再加上浓浓嘅伯爵茶香气真系色、香、味俱全,旁边嘅水果亦令成碟个plating生色不少!招牌烧海盐忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (蓝莓)Signature Mochi Pancakes (Secret Blueberry Jam)$85黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左蓝莓味嘅。呢款个班戟系原味黎嘅,蛋香浓而班戟质感松软,上面嘅蓝莓酱特别多,酸酸甜甜配埋海盐忌廉同班戟一齐入口好夹,入口感觉会比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再
招牌烧海盐忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶)
招牌烧海盐忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (蓝莓)
黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左蓝莓味嘅。呢款个班戟系原味黎嘅,蛋香浓而班戟质感松软,上面嘅蓝莓酱特别多,酸酸甜甜配埋海盐忌廉同班戟一齐入口好夹,入口感觉会比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再淋上嘅枫糖系令成件事生色不少,枫糖嘅甜刚好同原味班戟一拍即合,班戟配糖浆系不解嘅绝配!
皇室伯爵鲜果茶 $48
Tropical Earl Grey Tea with Berries
宇治抹茶豆乳拿铁配北海道牛奶雪糕 $48
Iced Matcha Soymilk Latte
我同朋友都各叫左一杯饮品,我就讲讲我叫嘅宇治抹茶豆乳拿铁配北海道牛奶雪糕。当日café无哂雪糕,所以只可以饮到一杯抹茶豆乳,豆乳香滑,抹茶浓香而不涩,豆乳同抹茶冲调比例不错。
总结,3rd Space嘅甜品可以一试再试,分量大而味道上会偏甜,不过佢嘅甜全部都系来自食材本身嘅味道。果日美中不足嘅系无哂雪糕,如果有雪糕嘅话,相信可以食到雪糕冰冻加班戟热辣辣嘅口感LA