2015-03-05 1278 浏览
当日系年初三,要揾地方食饭,又冇订枱,记起朋友曾经介绍过呢间舖头,打电话去问过有开,于是就去试下。舖头系一间小型嘅茶餐厅,位置比较隐蔽,可提供选择嘅小菜唔算多。不过我哋人数少,可以试嘅菜式亦有限。招牌清汤腩 一层切件嘅牛腩铺喺数件萝卜上面,再配以清汤。牛腩带有肥膏,好腍好滑,不过汤底就过咸,唔可以当汤就咁饮。以95蚊嘅价钱,份量就真系唔算好足。孜然爆羊腩 羊腩配以香草、中国芹菜同葱爆香,带有新彊菜式风味,但碟𩠌一啲都唔干。羊腩够腍滑,有颇浓郁羊膻味,香草味十足,超惹味。不过羊腩粒嘅件头就真系太细同太碎,唔多大体,加埋配菜,其实碟𩠌用嘅羊腩真系唔多。糖醋班片当日老板要同厨房确认下有冇材料先落单,以为佢真系咁认真,点知煮咗出嚟先发现碟班片原来系用龙脷柳嚟造。同其他𩠌菜一样,碟头偏细,啲所谓班片一样系切得好零碎,包埋炸粉都一样系咁细件,味道过得去。以88蚊嘅定价嚟讲,就真系…… 总括嚟讲,间店舖嘅招牌菜都几好味 ,不过以店舖地点,舒适度,𩠌菜碟头嚟讲,定价就有啲偏高。其实老板有冇谂过将啲材料切番大小小,坐喺隔离枱嘅都系大男人,真系惯唔惯食嘢好似啄下啄下咁。

糖醋班片
糖醋班片

总括嚟讲,间店舖嘅招牌菜都几好味

题外话/补充资料: 店舖有做私房菜,老板话早一日打电话嚟问价同落单就得,有机会或者我都会试下佢哋做私房菜嘅手势。
2015-02-21