2015-04-23 1014 浏览
系荃湾唔知想食咩,嚟路德围就实无死。哩到聚集左各式各样嘅餐厅同糖水店,行过想食咩就食咩。今日试下哩间新开嘅“楼下冰室”,装修系好似怀旧茶餐厅。以蕃茄为主打,好似蕃茄浓汤面、蕃茄焗意粉、蕃茄焗猪扒饭等。叫左个午餐同下午茶餐食。普通嘅午餐系跟脆猪同炒蛋,但为左一试瑞士汁鸡脾,所以食$46餐。蕃茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋都几大碗,蕃茄汤就唔系浓汤,相反系清甜,味道几似主家味,有蕃茄粒。去茶餐厅食总系味精多,因此嚟一碗鲜茄面,感觉健康d。 招牌瑞士汁鸡脾果然系招牌。鸡脾肥大厚肉,肉质都算嫩滑,而且皮薄,无太多肥膏。瑞士汁味刚好,甜甜地,令人忍唔住一口又一口地咬。而且鸡脾腌得入味,唔洗点太多汁都够哂味。见在埸不少顾客都用手拎起食,果然食鸡脾都系用手先够滋味!可惜下午茶餐就相对失色,无蕃茄食物选择,而且计返个价钱无食常餐咁抵。 厚切牛乳炒蛋治好大份,哩份三文治应该至少用左三只蛋。不过炒蛋并唔香牛乳味,甚至连蛋味都欠奉,炒蛋又唔够滑,实在令人失望。 另外,餐茶可以拣自家制罗汉果茶,清下湿热肝火。虽然个蛋治唔得,但个蕃茄汤同瑞士汁鸡脾都可以一试。

蕃茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋

招牌瑞士汁鸡脾
招牌瑞士汁鸡脾果然系招牌。
厚切牛乳炒蛋治
自家制罗汉果茶