朋友推介我去新开既基哥火锅小厨试吓基哥招牌菜,果日去到舖头门口,冇咩特别装修,系地道港式小店铺设,但胜在地方干干净净,店员服务殷勤,在推介下,点咗基哥招牌菜:XO金沙粉丝蟹煲同蒜子乳香爆白鳝煲,而在点XO金沙粉丝蟹煲个阵,店员更展示由菲律宾空运泥香港既特大蟹,原来特大蟹一只系1斤半以上,因为哩个size特别鲜味。等咗约15分钟蟹煲香喷喷、喳喳声搬到上枱 ,哗打开煲盖只蟹真系好大只,由其系个蟹钳, 好似拳头咁大, 蟹肉鲜甜弹牙,而蟹膏同蟹汁再加埋虾米仔、肉碎渗入粉丝里面,食落口口感丰富, 辣辣地甘, 好野味另外,同样都系喳喳声、香喷喷咁搬到上枱 嘅蒜子乳香爆白鳝煲同样甘正,一打开煲盖个种名符其实嘅乳香,真系好香,谂唔到腐乳可以煮鳝,同我以前食鳝煲嘅感觉完全唔同,以前食鳝好容易漏,但系哩个煮法就完全唔会,值得再食!虽然配菜就少左d, 但个招牌煲就真系好好味! 下次再试下其他菜式!

蒜子乳香爆白鳝煲
2012-10-17
庆祝纪念
生日
蒜子乳香爆白鳝煲
  • xo金沙粉丝肉蟹煲、蒜子乳香爆白鳝煲