2020-10-18
经过朋友介绍,我决定咗今日去食一间喺太和嘅泰国嘢,叫做木船。入面嘅装修都几靓,我同朋友今日好早就到咗六点几去食,所以都好好彩唔需要排队。咁我哋一人拣咗一个饭再加咗少少小食试吓佢啲手势先。我哋叫咗香叶肉碎饭配鸡翼同招牌烧豚肉饭,原来每个餐都配左三个小食再加一碗汤,咁咪做乜都试吓,所以我哋就叫咗鸡汤同冬阴功汤试吓。见佢啲小食咁抵,都叫咗卢笋鸡翼,同埋虾球。一开始嚟到啲小食系热辣辣,好香口,好好食,而且虾球好大粒,非常好。仲有个碎蛋沙律值得一提,唔系好普通既蛋白沟沙律酱,餐厅特别先将蛋黄压碎再沟落沙律酱,先再捞落啲蛋白到,非常有心机。最令我同我朋友惊喜嘅系个招牌 豚肉食,个味好似日式烧汁,但系又有少少酸酸辣辣嘅味道,食落去非常开胃,揭落去仲见到一粒半熟嘅温泉攞嚟拌饭非常之一流,上面仲铺满左应该系啲木瓜丝既沙律,喺浓浓嘅酱汁下面有一丝清甜嘅感觉系配合得好好。香叶肉碎饭就系不嬲我嘅最爱,去亲泰国餐厅通常都要叫㗎啦,冇令我失望,食落去都系有种辣辣地嘅味道,食完都好想继续食。因为泰国嘢通常都比较浓味,咁我就叫咗一杯香茅特饮,其实香茅特饮真系好多地方都冇,但系有一次我去咗泰国旅行饮过就念念不忙,呢度有
因为泰国嘢通常都比较浓味,咁我就叫咗一杯香茅特饮,其实香茅特饮真系好多地方都冇,但系有一次我去咗泰国旅行饮过就念念不忙,呢度有得饮返真系好似去咗一转旅行咁。
我同朋友两个男人,其实啲嘢都争少少食唔晒,系非常之饱,所以如果大家经过太和想食泰国嘢,绝对推荐大家黎呢一间。