2022-10-02 51 浏览
一直都好想同我家阿嫂来食,因为佢比我更喜欢食川菜.香港真系好多川菜馆,要突围而出,除咗味道之后,gimmick 真系好重要. 麻辣风云一直系IG都好有人气,除咗味道口味好之余,川菜卖相都真系好吸引,好打卡able 🔮炸馒头   竟然可以将平平无奇既炸馒头同诸葛亮草船借箭crossover, 变咗草船借馒头,馒头炸到外面好脆,入面软绵,再点练奶,好味!仲要木船当器皿,连埋氮气烟,好似藤云挂驾雾咁,卖相极有睇头 🔮蒜泥白肉    超级多蒜蓉系面,多到舖满成个碟面,腩肉爽口,厚薄适中,我一直都钟意张一pad蒜蓉酱放系肉上面,然后卷起来食,入口啖啖蒜蓉香,超正呀! 🔮凉拌鸡丝粉皮  自家制芝麻酱,味道香浓,可是偏甜,面粉皮不是很爽滑,夹起时更痴埋一旧,有点失色 🔮招牌麻辣酸菜鱼  酸菜鱼份量十足,鱼片舖满成个大碗个面,鱼片新鲜入口嫩滑又不会太薄,我点咁少辣,挂汤有鲜味,配合酸菜,麻椒,干辣椒,酸.辣.麻balance得好好,汤底入面嘅薯粉吸哂汤味,而且厨师用教较厚既宽薯粉,所以入口好烟韧之余又好入味,窝入面仲有好多芽菜,豆卜,莴笋等,配料非常丰富,我连汤都饮埋,必食推介! 🔮孜然棒棒骨   猪

🔮炸馒头

🔮蒜泥白肉

🔮凉拌鸡丝粉皮

🔮招牌麻辣酸菜鱼

🔮孜然棒棒骨
猪肘骨孜然炸蒜味香口惹味!入口啖啖肉,外香内juicy,只是份量有点少,得5件,唔够喉咁!

🔮胡椒猪肚鸡 (半份)
讲真全晚这个𩠌就系最逊色的,味道似浓汤炒鸡件,鸡件也不是很入味,又有点韧,仲要成窝入面得5-6件猪肚,唔系好抵!有点失望!

🔮蒜蓉少莴笋
依家莴笋系season,爽脆蒜味镬气够!Good!👍

🔮菊花蜜
大家可以系@openrice_hk 上面买个酸菜鱼coupon会送一呈菊花蜜.个樽真系好别致,古装酒呈,同诸葛馒头好match,仲要潮玩sharpky pink,好吸晴好过瘾,当然菊花蜜就同一般菊花茶味道无咩分别,不过卖相搭够呀!
招牌麻辣酸菜鱼
炸馒头