2018-12-22
1909 浏览
唔系讲笑,我同朋友约去Cafe Landmark真系讲左成年🤣好彩11月时已经记得打去book定枱。记得11月打去时佢地话12月20号都full 左,好彩我想21号去食就有得book🥳约左7点,我地6点半早到左,真系见到门口有十几个人排紧队。真系好夸张!😱当然book左枱店员好快就安排到我地入坐。一直都好想试佢既龙虾🦞意大利幼面🍝同龙虾汤🥘,因为个个都话佢地最好食同最出名就系呢两样。刚好而家有呢个信用卡推广套餐有呢个龙虾意大利幼面做主菜。我同朋友就叫左呢个餐,再加左龙虾汤同素菜芒果🥭纸米卷。我地同左店员讲左我地share,佢都好友善话,咁个龙虾汤可以帮我地分两碗去上。要赞既系餐桌既摆设同餐具🍴摆位佢地都好仔细,同埋虽然系露天Cafe,但个气氛都几好,唔会好嘈。刚巧呢晚有合唱团做圣诞节🎄报佳音,所以一路食有圣诞歌听。先来左个套餐入面既焗蟹盖同个芒果🥭纸米卷。蟹盖🦀真系好多蟹肉、好香蟹味,加埋少少芝士系面焗到脆脆地,好食! 但个芒果纸米卷就好麻麻,虽然有6件,但都好细; 而且除左粒芒果肉之外,入面既蔬菜食唔出系咩味,只系有微微酸既醋味。米皮又冇咩米香,卖相系靓,但好唔特别。😅等左又好一阵先
等左又好一阵先到个龙虾汤🥘佢已经分好左两碗再上,一闻个龙虾味都好香。分开左两碗都好够饮,不过龙虾肉🦞就唔算好多,每碗就分到一旧一粒大既墨鱼丸咁大粒左右。汤既忌廉比例都好,除左有好浓郁既龙虾味,汤入口都好滑但又不会好腻,尤其系而家冬天饮热汤个一下真系好满足🥰
主菜龙虾意大利幼面🍝真系等左好耐,有样唔好就系佢上菜好似好慢咁。但系卖相同味道果然名不虚传😇😍望落去真系觉得好吸引!先食一口面,面质好弹牙,但又吸到D白酒忌廉汁! 🥳加埋淡淡的香草味,未食个龙虾其实个面都好好食! 既唔会好似一般意大利粉咁粗,但又唔会过幻,刚刚好! 个汁都调得好恰当,有忌廉既香,但又唔会好杰,白酒唔系好多,刚刚好提到龙虾的鲜! 龙虾肉🦞同样拆好,其实壳都系伴碟装饰用既,不过比起汤,龙虾意大利幼面既龙虾肉就多好多了,而且口感更鲜更弹! 🤤😋😋😋饮完个龙虾汤其实都好赞叹,但呢个龙虾意大利幼面真系更上一层楼呀🥰😍
套餐仲包括埋一客Tiramisu🍰,不过我地就加多个芒果梳乎厘。其实都有D担心要等好耐,但今次又好彩落左单大约十分钟唔驶都到左。Tiramisu既texture都好软好香,朱古力粉亦好香浓,但梳乎厘真系更香更软🥳🥰又不失个种新鲜既果香。
对于今次终于食到Landmark都满意既,招牌菜真系值得一试,不过其他就好似相对不太吸引。另外朋友都发现其实Cafe好多野都比较旧。尤其系佢坐个张梳化好多污积,呢样系有D失望。系时候都要翻新一下D设施或者家俱会更好。