2015-04-04 2151 浏览
有朋友睇过小弟晌Texas Burger嘅食评,讲笑咁讲问我会唔会再去,啱啱知佢哋出咗啲新款式,当然再去无妨,所以,揾个闲日,朋友同佢老婆,加埋我,三人行,再次走访德克萨斯堡。睇嚟小店做出到啲成绩,我哋约7:15pm左右到,客人唔太多,之后,未够8:00pm已全院满座,门外有少量人等位,隔邻两张枱都见翻咗两转枱,有啲人真喺当食快餐咁食,食完就走,尤其外国客,喺我依啲「磨烂席」先挜人大半个钟枱。睇嚟招财有方,但新包款又掂唔掂呢?餐牌就印晌枱上嘅餐垫,亦可以睇睇收银机位上嘅大电视。食物类别都喺小食、沙律、汉堡、意粉、特别推介……等等无变,但每个类别中就见多咗唔少款式,既然嚟试新款式,所以我哋都费事谂,新款先行。餐厅采用先落单、付款,后送上食物。由于落单后都要等段时间,所以拣咗嘢饮先,因为我哋只点两个汉堡,同时转餐,故此额外拣多支饮品。嘢饮就晌收银旁雪柜,俾咗钱就可以自己埋去拎。意大利San Pellegrino西柚汁 $22女士喜欢饮啲天然嘢,所以介绍佢试吓San Pellegrino嘅果汁,除西柚味(Pompelmo),仲有血橙(Aranciata Rossa)及柑味(Mandarino
。睇嚟招财有方,但新包款又掂唔掂呢?
意大利San Pellegrino西柚汁 $22

女士喜欢饮啲天然嘢,所以介绍佢试吓San Pellegrino嘅果汁,除西柚味(Pompelmo),仲有血橙(Aranciata Rossa)及柑味(Mandarino)可供选择。不过,佢话虽然西柚味几香,但总体感觉只喺不过不失。(注:+$33转餐,有埋炸薯条、芥末酸瓜及卷心菜沙律)
Guava Soda $35

较少饮嘅味道,所以,小弟拣咗支番石榴味汽水,简单嚟讲,番石榴味好突出吓,冰冻凉快,食住炸嘢、汉堡,感觉超爽
。(注:+$50转餐)
Root Beer $35

朋友拣话未饮过咩叫Root Beer,所以拣支试试,佢话个味道似沙士多过似啤酒
,小弟对啤酒认识唔深,当喺得个知字。
San Pellegrino西柚汁、Guava Soda、Root Beer
炸虾酿秋葵 $42

感觉好新奇,一客有6条,真喺将虾胶酿入秋葵里面,沾粉浆脆炸,再佐以烟椒烧烤酱。滑潺潺爽口嘅秋葵,加味鲜弹牙嘅虾胶,口感几得意
,不过,个烧烤酱味浓,较抢个虾鲜味,如果配个带点清新酸味嘅酱汁又如何呢?
野菌沙律 $62

卖相平平,但材料好丰富,有沙律菜、烤杂锦香菌、烧南瓜、小红萝卜、炸洋葱丝,淋上芝麻醋沙律汁。感觉健康清新,食材各有不同口感,而酱汁酸酸哋带芝麻香,喺一道挺开胃嘅沙律菜式
野菌沙律
试过小食及沙律,都要分享一下餐厅嘅主打「汉堡」,一共有7款选择,招牌嘅喺德洲烧烤汉堡,厨师挨介嘅喺烟熏鹅肝汉堡,而我哋就试咗两款新出品「史刁顿蓝芝士汉堡」及「香脆鳕鱼汉堡」。
史刁顿蓝芝士汉堡 $88

哗!个史刁顿蓝芝士汉堡超大个,一口过咬落去真喺无可能,多得老友手势,120°角分平均分开3份,嚿6安士烟熏牛肉厚到差啲跌晒出嚟,之后食嘅时候都有啲「嗱搞」;从餐枱垫所知,内里仲有脆烟肉、腌果醋红菜头、炸洋葱丝、生菜、史刁顿蓝芝士,烟熏牛肉又香又松软,腌果醋红菜头亦好好食,不过,稍嫌汁酱偏少,脆烟肉做得够碎唔明显,而蓝芝士再加多啲就更好嘞
香脆鳕鱼汉堡 $83

个香脆鳕鱼汉堡同样份量十足,以冰岛鳕鱼柳、车打芝士、生菜、烤菠萝他他酱及白酒醋脆片组合而成,芝麻包好松软,啲鳕鱼柳又真喺几嫩滑,个菠萝酱他他亦几好食,不过,芝士的确喺少咗啲,白酒醋脆片亦唔喺好食到晌边
。两个汉堡都转套开系,伴上炸薯条、芥末酸瓜及卷心菜沙律,薯角炸得甘香脆口,爽脆嘅酸瓜同埋醒胃嘅卷心菜沙律可以中和一下油腻感。
牛肝菌菠菜宽蛋面 $86

食完以上几样嘢,老友话想追加多一客意粉,问我食唔食得落,我依啲克苦耐劳山区人当然OK啦,同样拣咗新出品嘅牛肝菌菠菜宽蛋面。一上枱,菌香四溢,因为除用上牛肝菌,更加入黑松露忌廉酱汁,所以,入口都一样菌味浓香
,而宽蛋面煮得咬口,配合埋洋葱、菠菜、即刨巴马芝士片,咸香清爽,浓而不腻,值得挨介
。配一小件蒜蓉法包,最好夹件牛肝菌落去一齐食。
牛肝菌菠菜宽蛋面
我同个朋友都算喺甜品迷,其实大家都饱饱哋,但最后都喺忍唔住,多点两客甜品共享,估唔到两款甜品都好得,朋友两公婆都好满意,让我哋有个圆满嘅结束。温馨提示,两款甜品都喺即叫即焗,制作需时,所以,最好预早15min叫定
乡村苹果批 $56

一客苹果批大概有直径6吋大细,卖相几唔错,烘得金黄。果然新鲜焗制,入口热辣辣,外表酥脆,苹果甜中带点酸,有别常食到嘅苹果批,肉桂味极之轻,换嚟喺以海盐拖肥酱作调和,更加啱晒我,再者,加咗啲蜜饯合桃粒,添加多几分口感。
朱古力软蛋糕 $52

外观有点似班尼士,但一笃落去超软熟,软绵绵嘅口感,加上浓郁非常嘅朱古力味,意外哋咁好食
;而云呢嗱雪糕球取自Movenpick品牌,品质当然有保证,对整个甜品嚟讲,喺锦上添花
朱古力软蛋糕
朋友话啲汉堡虽然唔错,食得出用料有质素,但仍有少少改善空间,反而,估唔到甜品为大家带嚟惊喜,整体而言,朋友都觉得值得再嚟光顾。
朱古力软蛋糕