2024-06-27 167 浏览
谂住去车公庙拜神,拜神前要医左肚先叫咗两个餐:一个系猪肉,有猪腩肉、大肠、猪皮等等;第一个系牛肉。我曾经喺韩国食过一次烧猪皮,实在惊为天人,所以今次见到猪肉餐入边有猪皮,就毫不犹豫叫咗啦。头先上咗五个小小的前菜,有泡菜、腌萝卜、腌海藻、芽菜同埋薯仔沙律,我系薯仔脑袋,超钟意薯仔沙律,另外我觉得腌海藻同埋泡菜都唔错。两个餐都包咗一半牛肉拌饭,入边𠮶酱汁加埋温泉蛋同埋葱捞埋一齐,都几好食,个酱汁有少少辣辣地,比较惹味。我觉得猪肉餐入边嘅猪腩肉都几嫩,烧完出嚟点埋酱汁都几好食大肠就不过不失啦冇乜特别。反而猪皮比较令我失望,其实个猪皮唔系太差,但因为我喺韩国食过好好食嘅猪皮,所以佢就令我有啲失望。佢嘅猪皮未刮走晒所有嘅油脂,所以食落口仲系有少少油腻。我反而觉得牛肉餐嘅牛肉正正常常,冇猪肉餐入边嘅猪腩肉咁令人惊喜。饮品方面,我叫咗菠萝梳打同埋百香果柚子梳打,两款饮品都做到解油腻嘅效果。总括嚟讲,我觉得呢餐都几满意,如果猪皮再做好啲就更好啦!
谂住去车公庙拜神,拜神前要医左肚先

我觉得猪肉餐入边嘅猪腩肉都几嫩,烧完出嚟点埋酱汁都几好食

2024-06-22