2024-10-20 1098 浏览
因为有几个月冇见爷爷奶奶,前几日就谂住去拜访佢哋,顺便带佢哋去食点心。之前朋友介绍过呢间点心店嘅点心几唔错,环境又整洁干净,所以就约好带爷爷奶奶嚟呢度食点心。我当时有叫咗一道炸鱿须。见到隔离啲人食到津津有味,忍唔住自己叫嚟试下。好唔错,外面脆脆,入面嫩嫩,我个人系好钟意呢个口感我叫咗凉拌木耳畀奶奶,因为奶奶钟意嫩嫩嘅食物,有弹性,又唔想畀佢食炸嘅,所以点呢个几好。佢食到好开心,自己慢慢将大部分木耳都食晒。我哋仲叫咗另一道蔬菜都几唔错。用蚝油炒嘅芥兰,好香,味道唔会太重,啱啱好适合爷爷奶奶食。芥兰都好新鲜,青青嘅,冇泛黄嘅现象。佢哋嘅蒸凤爪都好好食。嫩嫩嘅,食落去鲜嫩多汁,配埋佢豉汁嘅味道,真系好美味。一阵间就畀我哋食晒。最后一道就系我哋都非常钟意嘅虾饺皇。外面嘅皮黏黏,加上入面满满Q弹嘅虾肉,一口咬落去,𠮶种丰富嘅口感,美味嘅味道,真系好正!爷爷奶奶食到好开心,我睇到都非常开心。以后都想多啲带佢哋一齐嚟食。