2017-07-11 189 浏览
泰国菜真系全香港每一区都有咁滞,铜锣湾呢个美食天堂区域当然唔例外,今日就来试试呢间拳王泰国菜馆睇吓同平时嘅泰国菜馆有咩唔同先👊🏿🙏除咗见到啲餐牌之内,一入嚟坐低,侍应就会送一碟泰式虾片俾你,可以当小食,或者前菜嚟食,一边睇餐牌一边食🙈不过唔好以为佢系免费,都值$10架😗而要特别讲讲嘅系,明明呢间叫拳王泰国菜馆,但系点解会有上面呢d原烧道场嘅餐牌呢?😧原来系餐厅老板同时最近啱啱亦都做埋食串烧嘅生意😀餐厅又名: 原烧道场,正正就系喺泰国餐厅楼上,所以亦都欢迎客人食泰国菜嘅同时,亦都叫埋串烧黎食😊眼见佢啲烧物定价都唔算贵,属正常价位,例如鸡皮一串$25 ,羊肉串 $28 等等。不过因为小编同友人一心谂住嚟食泰国嘢,所以就唔识佢呢啲烧物了😬落咗order之后,第一样先来嘅就系饮品,包括左边嘅青柠梳打 $38 ,同埋右边嘅西瓜沙冰,都系$38 👍🏿两杯嘅味道都唔错,同样唔会太甜呀,食泰国菜呢啲有少少辣嘅菜式就啱晒啦!第一道菜先来嘅系,肉碎生菜包, $98。呢个生菜包嘅份量都几多,其实适合三至四个人食用,小编当晚两个人食,其实会觉得比较多,不过如果拟第一道菜来讲,因为辣辣地,其实几开胃,生菜又够新

第一道菜先来嘅系,肉碎生菜包, $98。呢个生菜包嘅份量都几多,其实适合三至四个人食用,小编当晚两个人食,其实会觉得比较多,不过如果拟第一道菜来讲,因为辣辣地,其实几开胃,生菜又够新鲜👍🏿结果都系食得晒嘅🙈

第二样嚟嘅就系菠萝炒饭,价值$138。呢个菠萝炒饭比起出面泰国餐厅嘅,价钱相对贵少少,主要原因系因为佢用原只菠萝,再加上海鲜配料,所以比较贵👌🏿味道方面,其实唔错,因为除咗菠萝饭本身嘅味道,再加上海鲜都有酱汁配合,加埋大量嘅肉松,好好食😋

食泰国菜,又钟意酸辣既话,又点可以叫冬阴公呢,呢一个系细size嘅冬阴公汤,价值$138。

呢个size其实都系足够三至四个人食用,当晚小编只系得两人,所以份量其实真系太多。不过大家可以见到佢汤入面,其实都有好足既配料。最先起码大家可以见到有一只大虾!另外仲有青口,蘑菇等等🙈🍤真系唔知点停手唔食~

总括而言,呢间系一间唔错嘅泰国餐厅,食物质素都几高,价钱中上,服务态度都唔错,侍应主要亦以泰国人为主,不过可以听得明广东话嘅👍🏿

但餐厅座位唔算多,而张櫈嘅设计亦都几得意,櫈背比较直,所以个人都坐得比较直😂😂另外需要赞一赞嘅系,店员亦都好细心咁拎一张櫈俾我哋放物品,甚至系放一个櫈套系上面,以免比酱汁整污糟😀👏🏿👏🏿

大家有机会嘅话都去试吓啦!