2017-08-16
元朗一日游!最后既环节当然唔少得-食.甜.品!千里迢迢,好在友人揸车,寻晚食完泰国菜仲要落雨!于是一行5人来到呢间闻名的Wins goodies,同我妈咪同名既甜品师傅系前香格里拉的厨师,相信酒店级水准应该唔会令我失望!二话不说,先点了我最爱的拿破仑!原本想单点唔要雪芭的,但没有了,只剩堂食的芒果拿破仑配红莓雪芭!($6x) 酥皮算松脆,但系应该没有涂上焦糖,食落带苦味!吉士系雪得唔够冻完全hold唔到个形而且我食唔到有云呢拿籽的香!失望!雪芭是红莓味,我麻麻地,但友人却很喜欢!于是再点了心太软配士多啤梨芭菲($58),哗!我第一次食一个心太软系唔.流.心的!简直同7-11卖$9.9的一样!忍唔住同店员讲再换上另一个,但都系得劲少流心!唔合格!再试埋焦糖炖蛋原味+蝴蝶酥~焦糖。。同我食过既Paul Lafayette 真系差好很远!首先焦糖用的不是法国黄糖!蛋亦都一样不是法式云⋯⋯