2017-01-05
平时黎开沙田新城市广场,都系唔知道食乜嘢好,因为呢度多数食嘅嘢都比较贵,啱啱出咗粮,见又想食拉面,就选择左呢一间豚王!今日系星期四夜晚大概八点左右,谂住冇乜人,但系都要等三张枱,大概十几分钟之后先可以入到去。呢度嘅铺面都几日式,大部份都系用木做装修,眼前见到一大个开放式厨房,都几有风格!因为本身都赶时间,于是一入到去即刻点左嘢食先,点完之后,都仲要再等大概十几分钟先可以食得。俾大家睇睇餐牌我哋主要可以选择豚王、赤王、黑王、翠王同埋限定王,详细有咩分别,可以睇睇佢旁边嘅讲解。如果有特别喜好嘅,都可以随意加钱,加以下呢一啲嘅配菜一埋到位,店员就比每人一份点餐纸,任何嘢都可以自由选择,包括汤底、配菜、辣度同面嘅种类等等。我哋拣咗一个黑王,同埋一个赤王。黑王黑王使用日本传统黑酱秘制而成嘅汤底,今次尝试选择咗浓汤底,配搭肩肉。黑酱加蒜有啲似食紧黑蒜油嘅感觉,因为浓汤嘅关系,唔太食得出豚骨汤底嘅味道。肩肉比腩肉大块,肉中的油脂分布均匀,口感有层次。赤王赤王是由麻油研制而成嘅鲜味香辣酱油,辣道选择左3辛,初头食都唔算好辣,但食到中段,已经成头大汗。选择左腩肉做𩠌,啖啖肥肉,食落去好有满足感!两碗面都
俾大家睇睇餐牌 我哋主要可以选择豚王、赤王、黑王、翠王同埋限定王,详细有咩分别,可以睇睇佢旁边嘅讲解。
如果有特别喜好嘅,都可以随意加钱,加以下呢一啲嘅配菜 一埋到位,店员就比每人一份点餐纸,任何嘢都可以自由选择,包括汤底、配菜、辣度同面嘅种类等等。 我哋拣咗一个黑王,同埋一个赤王。
黑王
赤王
两碗面都选择咗软硬度普通嘅细面,亦即系平时食开个只幼拉面,都几弹牙!上方个一球其实系肉碎,捞匀落汤底里面,连同拉面一齐食,几有咬口,可以食到拉面同肉碎两种唔同嘅层次!
我哋亦都另加左紫菜伴住拉面食
旁边亦有呢只经过腌制嘅食物可以任夹,但系系乜嘢食物就唔系好食得出,辣辣地有啲似泡菜嘅感觉,类似芽菜但系系爽嘅,都几开胃!