2015-09-03
我十分爱吃麻辣, 朋友介绍下就来四姐川菜试试正宗的四川麻辣味道这里是人头来计算的, 每位$300, 以人数来决定菜式的数量以我们两人为例, 就可以叫2款凉菜及3款热菜, 真系一D都唔少店员介绍呢度嘅招牌四川凉面我平时好食得辣, 所以就叫咗中辣, 点知真系辣到想死, 虽然辣不过真系好好味, 辣住都系咁不停咁食仲叫咗口水鸡, 食完个面就觉得口水鸡唔系好辣....肉质很嫩很滑, 好有鸡味热菜当然唔可以少得水煮菜, 因为朋友唔食鱼, 所以就叫咗个水煮牛, 本来order大辣, 但食完个凉面就叫店员改为小辣XDXD牛肉好嫩好滑, 吸晒汤汁味道, 令口感更正泡椒肥肠口感好软好有弹性, 但唔会咬唔开𠮶种, 很有肥肠的香味, 不会被辣味遮盖唯一失望的是川式回锅肉, 煮到好干身, 有D硬, 唔够软腍另外仲会每枱都会免费附有青菜一碟, 食咁多油腻野梗系要食返D青菜啦呢度白饭任叫, 食四川菜当然要送饭啦
以我们两人为例, 就可以叫2款凉菜及3款热菜, 真系一D都唔少 店员介绍呢度嘅招牌四川凉面 我平时好食得辣, 所以就叫咗中辣, 点知真系辣到想死, 虽然辣不过真系好好味, 辣住都系咁不停咁食 仲叫咗口水鸡, 食完个面就觉得口水鸡唔系好辣....肉质很嫩很滑, 好有鸡味 热菜当然唔可以少得水煮菜, 因为朋友唔食鱼, 所以就叫咗个水煮牛, 本来order大辣, 但食完个凉面就叫店员改为小辣XDXD 牛肉好嫩好滑, 吸晒汤汁味道, 令口感更正 泡椒肥肠口感好软好有弹性, 但唔会咬唔开𠮶种, 很有肥肠的香味, 不会被辣味遮盖 唯一失望的是川式回锅肉, 煮到好干身, 有D硬, 唔够软腍 另外仲会每枱都会免费附有青菜一碟, 食咁多油腻野梗系要食返D青菜啦 呢度白饭任叫, 食四川菜当然要送饭啦
题外话/补充资料:
凉面真系必食之选, 虽然辣但真系好好味! 份量一D都唔少, 两个人食到超饱呀~~我下次一定会再来挑战我嘅味蕾!!!!