2006-02-08
一向都唔多食得辣的我,见早前fatman说这店好好味,辣椒女当然立刻就想来试啦!所以便约了几个朋友来一试。我们叫了很多食物,食到店主都要想想还有什么可以煮给我们食,看来食物选择都唔太多。我们叫的食物包括有蒜泥白肉、毛血旺、麻辣濑尿虾、香辣蟹、巴蜀鲤鱼、香芹羊肉、水煮鱼、火爆腰花、樟茶鸭、担担面、牛肉炒饭和羊肉炒饭。蒜泥白肉- 切得好薄,带有微微的辣味,但又唔会抢了白肉味,的确是水准之作。毛血旺- 牛柏叶加上猪红,猪红还有点点咬口,可惜辣味已令自已完全再食唔出其它味道了。樟茶鸭- 自已最喜欢的一味,因为唔辣;而且外皮炸得好脆,好嫩唔韧又好入味,真系送酒的美食。麻辣濑尿虾- 濑尿虾大大只又多,新鲜又好味,价钱还平到笑,真系不可不试。香辣蟹- 蟹一向唔多喜欢,因食得比较麻烦,所以也只有食了一点点。巴蜀鲤鱼- 鲤鱼好新鲜,又好入味;怕太辣的我,也食了唔少,真少见。香芹羊肉- 唔韧又唔膻,味道都煮得唔错,喜欢食唔膻羊肉的人就一定会喜欢。水煮鱼- 没有想象中辣,可能因食得太多辣,所以有点麻痹了的原因吧!鱼还是鲤鱼,新鲜煮起,当然新鲜嫩滑,又是一味不可多得的好菜。火爆腰花- 自已唔多喜欢的一味,带有
火爆腰花- 自已唔多喜欢的一味,带有一点点怪味,他们就说这是腰花的味道㖞。
担担面- 我们叫了唔辣、中辣和大辣,中辣就最好味,唔会太辣而抢去面的味道;面本身煮得都唔会太腍,唔错。
羊肉炒饭- 可以因太多辣的食物,每样都唔敢食得太多;所以这个饭,我就食了唔少;饭本身炒得几香,再加上一点点羊肉的味道,都几好食。
说真的,虽然对我来说都好辣,但味道又的确系唔错;可惜地方好细,又没有冷气,现在冻冻还可以坐在街边食;但如地方没有改善,迟d再热一点,就唔系几食得过了。
又正如Fatman说的,新舖不为人知,相信迟d多人知道后,一定要等好久;想先睹为快的食家,真系要快d手来试试了;尤其是现在还凉凉的时候。