2007-12-13
写完3 个半钟英文字, 只手累个脑更累, 咁0岩朋友SMS 问我食唔食晚饭, 就同佢摸了0黎呢间想试好耐0既拉面店试试.叫了个味噌拉面, 加牛油粟米... 份量原来好多, 两片牛油落得好重手! 先试啖汤, 都几浓味, 落了牛油当然香了好多, 不过由于天气唔够冻, 食食0下真系好滞. 拉面都ok, 无碱水味又唔会腍bad bad, 不过唔够弹牙; 叉烧肥瘦适中, 少少0鞋, 唔系好够入味, 麻麻0地好食; 反而只溏心蛋就系惊喜, 又香又软熟, 甜甜0地咁, 好得! 推介大家叫边只拉面都好, 一定要加$ 另外要多只蛋!朋友的酱油拉面加叉烧又加蛋, 卖相好靓又丰富, 佢亦一路食一路嗌"好味!", 相信都唔错.另外叫了两碟小食share... (煎)虾肉带子饺子一碟5 只, 其中一只serve 时层皮穿了个细窿, 印象打了折扣, 食落亦唔够热, 温温吞吞咁, 感觉好差. 馅料爽口, 食得出有虾0既味道, 不过唔觉有带子. 整体唔难食, 但唔系特别好食, 味道其实亦同普通日式猪肉馅饺子差不多, 而且个人觉得大阪王将的更出色! 旁边的饺子汁原来系辣的, 似辣椒油多d, 唔系咁对口味.浅
浅橙色的鱼饼打得弹牙, 咬落弹口, 味道有少少蔬果0既甜味(??), 都几好食, 不过太油腻, 蘸了姜茸醋汁(?)都无补于事.
小店环境唔错, 干净企理, 俾人好日本又好住家0既感觉; 招呼方面, 虽然店员们有少少鸡手鸭脚, 但好有礼貌, 系ok 的.
埋单约$120 一个头, 整体质素中上0黎讲唔贵, 都食得过... 再0黎的话, 相信会系为0左只蛋!