2018-01-29
小弟生日,就唔喺老婆带我食好嘢,而喺由我带佢去食好嘢,始终揾食我就叻佢少少。之前,曾同佢及朋友食过一家放题店,仲包埋浜烧,佢颇喜欢呢类食法,再者,佢戒红肉,食海鲜就选择多番啲喇。最后,拣上「福丸」,一来见其风评不俗,二来近西铁,我哋返美孚都喺5分钟车程。一出电梯,门面装修非常有特色,半立体木鱼船满载渔获,更标明海产由日本直送。如果制作成三维立体画,俾啲客人企埋去影相,就更有卖点呀!餐厅占整层楼全层,地方非常之大,一入门口,左边大大个木柜放满一支支清酒,虽然小弟唔好酒,亦对酒唔太认识,但睇见都好有霸气。再走入啲,分割咗几区,先喺有右边嘅开放式厨房,一直排鱼池放咗龙虾、鲍鱼……等等海鲜。然后,仲有多种直送日本鲜鱼、贝类,鱼生柜放满唔同嘅刺生,几位师傅密密做刺身、寿司。而周围设有类似个室嘅卡位,但是晚虽然喺闲日,都几爆场,所以,呢类个室都一早无晒,我哋则被安排另一边嘅2人座,当然唔及啲卡位正,但感觉都蛮舒服。餐枱嘅面积亦较一般嘅大,就算枱上已摆放浜烧用嘅专用火炉,以及酱油、用具……等等,都唔会感到太逼。晌门口等安排入座时,就略略扫描一次个餐牌有咩美食选择。期间限定食材、刺身、寿司、卷物、浜烧
饮得出喺用新鲜菠萝做,因为,有微微果肉混晌汽酒内。饮一口,酒精度唔高,加上有菠萝嘅清甜味,非常之易入口,冰冰凉凉,好啱一阵食浜烧时配合。
菠萝汽酒
曾经试过一次,觉得几得意,推荐俾老婆试,佢亦喺店方推介嘅小食。将啲白饭鱼压成薄片再烧香,口感脆到不得了,有点点鱼香,不过,好似一阵风咁转眼食鬼晒。
白饭鱼干
啲茄子肥嘟嘟,上枱时已去晒皮,睇外观似喺烧完先去皮,咁又多花咗功夫。入口好腍滑,淋上酱油及洒下木鱼碎,佐酒都几唔错。
卖相方面,烧得几靓仔,加埋啲伴碟,整体感觉喺唔同晒,夹一小片鱼肉,外皮烧得香脆,鱼肉确喺有质素,唔沾酱油都已经好食。
一份盛盒共有4款海鲜食材,包括:帆立贝、生蚝、 活鲍鱼、大蚬,睇见啲外观、色泽都已觉得货色新鲜。全程会由店员负责烧烤,真喺只需等食就可以。
福丸浜烧盛合
虽然无讲明会唔会喺北海道货色,但睇样都觉得具质素,烧到咁上下,就加啲清酒同些少酱油,收番干啲就食得。带子食落弹牙、爽甜,带微微酒香。
烧大蚬就比较简单,就喺斋烧,烧至开壳并收干少少水份就搞掂,仲要剪走一边壳摆得靓仔啲先上碟。由于无加任何调味,食得出蚬肉嘅原生鲜味,蚬肉饱满,更有海水嘅咸鲜味,所以,咪唔使调味啰。
鲍鱼比较需要多啲时间去烧,所以,晌烧大蚬嘅同时,亦烧紧鲍鱼。啲鲍鱼会唔会喺南非货呢?就算唔喺,都喺有水准嘅货色,烧香之后,店员更会剪成小件,一口一件,方便食用。鲍鱼入口烟韧富弹性,鲍味突出,又带点焦香。
外间好多做浜烧嘅,都会加蒜蓉、葱花去吊味,呢度就少搞依类花巧嘢,务求令食客品尝到海鲜原味。烧生蚝亦然,只加过丁点酱油。烧完嘅蚝无乜点缩水,蚝肉有肉地,质感嫩滑,蚝味不俗。
百几蚊一客,算几大块,而且,烧得焦香,摆盘亦都颇有意境。边边一抹就喺金山寺味噌,净食确喺几咸吓。至于啲银鳕鱼,入口嫩滑无比,鱼肉细致,且极之油润,喺好有质素嘅银货色。
银鳕鱼西京
菜稻庭乌冬 $68
作为晚餐嘅最后,食事就拣咗稻庭乌冬,乌冬嘅口感好滑溜,咬落又有少少烟韧感;野菜有啲冬菇、本菇、黄牙白、露笋,都喺富天然味嘅健康食材,而汤底清带甜,感觉约清新,饮到差唔多一滴都无。
野菜稻庭乌冬
嗜甜如我都比较少无甜品作结,而且,难得老婆都话好胃口,就一于拣只「福来丸」试试。