2023-01-05
2023年1月1日凌晨1点左右,和朋友特登揸车到九龙城食宵夜。入到舖头,坐低后,我们七个人,叫左四个热糖水➕三个冻糖水。冻糖水冇几耐就上齐晒,当时见到店舖忙于处理外卖点餐,我哋都会明白生意难做,所以没有催促,耐心等候但是,直到三个朋友的糖水都吃完,其余四个热糖水都未上,于是就找店员帮忙催单。结果,店员话一早已经冇晒货,叫我哋转单。问题系,你哋一早知道冇货,点解唔提早通知我哋呢?我哋等咗劲耐,先至问你地催单,如果我哋唔问你地,你哋系咪就谂住摆我哋喺度?之后店员仲施施然咁样,态度不知所谓,仲问我哋想点,我哋就决定唔食,仲一句唔好意思对唔住都冇。问题:1)我哋不介意你先做外卖生意,但是已经入席坐下的客人,点解你哋可以忽略?2)你们的错失,点解可以毫无歉意?3)如果客人不主动查询,店主是不是打算一直任由客人无了期等待?
结果,店员话一早已经冇晒货,叫我哋转单。
问题:
2)你们的错失,点解可以毫无歉意?