2021-03-09
讲到香港既街头小食,即刻就会谂到鸡蛋仔。妈咪鸡蛋仔系好多区都有分店,佢已经连续几年攞到米芝莲既推荐,虽然价格系偏贵,但系胜在有好多特色口味,例如系盐烧紫菜粟米🌽栗子🌰芝士🧀牛油果🥑等等,同埋粒粒鸡蛋仔都好足料,所以就算佢卖得贵啲都一样咁多人食😋 1⃣️伯爵茶朱古力鸡蛋仔($30)呢个可以话系我食过最好食既鸡蛋仔😳佢真系做到外脆内软,而且入面唔系食空气,系真系见到满满朱古力系到😋超正。伯爵茶味既鸡蛋仔系真系未见过,而佢又真系做到好浓既伯爵茶香🍵甚至我觉得佢伯爵茶既茶香仲强过朱古力味👍好好味。食完唔会觉得好济,而且个鸡蛋仔食落唔会好干,唔会觉得一定要狂饮水先食到。 2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)嗌鸡蛋仔再嗌野饮可以减4蚊。呢杯抹茶牛乳豆花几唔错,不过就甜左少少,冇抹茶既回甘,不过佢呢度又唔系专做饮品既,所以咁既质素已经几唔错。抹茶牛奶呢个组合本身已经冇得输,加埋豆腐花系底几好味,而且佢豆腐花既份量都几多,令到个抹茶牛奶多左一层口感,亦都感觉几清新 😌
1⃣️伯爵茶朱古力鸡蛋仔($30)
2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)