2021-02-08
话说系FB有个好毒既群组就叫「烧卖关注组」,成日睇完人地食烧卖真系会有个冲动去食🤣 今日咁岩黎开大埔 又醒起有间手打鱼肉烧卖好鬼正,咁无理由唔黎潮圣下😜😜.都未去到门口已经系好远见到条人龙,目测要排15分钟,最后排左13分钟✌🏻既然排咗咁耐队,就乜都叫黎食🤣🤣 提提大家:鱼肉烧卖限买$30;粉果限买$20❣️❣️▪️鱼肉烧卖$10(6粒)其实都有D冲动,因为见到限买$30,就买左18粒,但原先系无谂到咁大粒😰。讲返粒烧卖,可以俾到90分‼️主要原因系烧卖鱼肉弹牙,唔会得一团面粉,食到鱼肉香味又唔会霉,拍得著红磡个间手打鱼肉烧卖👍🏻 点解只俾90分就因为烧卖唔够热,同埋辣椒油可以再辣点就更Perfect! .▪️咖喱鱼蛋$10(8粒)鱼蛋不过不失,得主要系陈皮白鱼蛋,都算弹牙既,值得一赞既系个咖哩汁香而浓,下次烧卖都可以点个汁食👌🏻.▪️粉果$10(3件)平时都几少食粉果,因为觉得出面食既粉果好参差,好怕块皮唔够实会甩。呢度既粉果系皮厚得黎好烟韧✌🏻配料系用虾米.芹菜.菜脯.沙葛制成,无落到花生盖左个味👍🏻.▪️碗仔翅$20 and 生菜鱼肉汤$20 其实都食到好饱,但又好想试埋个碗仔翅同生菜鱼肉汤🤣
▪️鱼肉烧卖$10(6粒)
▪️咖喱鱼蛋$10(8粒)
咖喱鱼蛋
▪️粉果$10(3件)
▪️碗仔翅$20 and 生菜鱼肉汤$20
其实都食到好饱,但又好想试埋个碗仔翅同生菜鱼肉汤🤣拎到返屋企都温温地,鱼肉系痴左线地多🙈多到一个人系无可能食得晒,鱼肉无咩粉够弹牙,碗仔翅都几足料😋不过还是最爱个烧卖😍😍
排完队先知原来排15分钟算好快架啦😰平时系要排一小时.... 总结就系烧卖系好食既而且都算平😋不过如果要我排一个钟食烧卖我就应该宁愿唔食饭🤣 未排过既真系要排过先知啦👋🏻👋🏻