2016-08-27
屯门屋邨,小型屋苑众多,除咗屯门站同大会堂被大型连锁店雄霸之外,特式小店遍地开花。适逢午饭时间,街坊、地盘真汉子、同我都令小店全场爆满。 装修平实,枱櫈尚算好坐。盐酥鸡翼肉燥饭跟冻柠茶$39入乡随俗,午市都系以碟头饭为主,当然全部都系台风款式。见套餐跟饮品,谂住叫杯珍珠奶茶试吓,阿姐好理直气壮咁话我哋无卖珍珠奶茶㖞虽然唔系台式餐厅老奉要卖珍珠奶茶,但又如果体现到呢问系台式餐厅呢?一试个饭,我彷然大悟。鸡翼只系焯熟再煎,事后洒盐,既不酥脆亦无腌过,连一般茶餐厅水准都无;肉燥汁不甜不香,只系蒸或焯熟猪肉碎再捞冬菇粒,似将肉饼打碎上碟,再加几条豆角而成一碗饭,其实味道唔算好难食,但同我所认知嘅台式肉燥饭真系天渊之别,常言道,谁认真,谁便输了。呢个午餐,唯一可取之处系份量十足,食完真系够气够力去开工。 可能正正经经卖茶记碟头饭,一样可以生意兴隆,但如果以港式方法,试图煮台湾菜,反而不伦不类,既委屈自己,又得失客人,何必呢?
盐酥鸡翼肉燥饭跟冻柠茶