2022-10-09
📌 Tonkotsu 8 by 三田制面所 📍 赤𫚭角畅达路1号香港国际机场机场一号客运大楼5楼抵港层接机大堂(非禁区)☎️ 电话: 27881998★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*0+3啦!抢机票啦!唉~抢鬼到咩!无份出游都可以去机场闻下阵味当去咗嘅。呢日去机场接朋友放工,佢话机场由最荒芜果阵得番一间便利店到依家开多咗啲食肆。佢仲带我去机场接机大堂食Tonkotsu 8 by 三田制面所。tonkotsu8 系三田制面所🍜嘅副线,主打速食日式料理。🍜香辣豚骨拉面($72)友人爱食辣,一黎已经毫无悬念拣辣汤底豚肉拉面🍜。汤底不但有浓郁嘅猪骨味,唔会好咸,红红嘅香辣汤底加添一层惹味,刺激味蕾,友人饮晒成碗汤添!溏心蛋滑溜,蛋黄蛋味重;叉烧一大片,肥瘦刚好,口感柔软;幼身嘅面条质地软硬适中。枱上仲有其他调味俾客人调制自己嘅口味。🍛咖哩饭($68)饺子炸鸡套餐(+$40)又想食饺子,又想食炸鸡,精打细算嘅我拣咗普通咖哩饭转饺子炸鸡套餐。包括三只饺子三件炸鸡,一罐汽水。我非常欣赏个咖嘢饭,毫不吝啬俾劲多咖喱汁,每一粒饭都沾到
☎️ 电话: 27881998
🍜香辣豚骨拉面($72)
🍛咖哩饭($68)饺子炸鸡套餐(+$40)
又想食饺子,又想食炸鸡,精打细算嘅我拣咗普通咖哩饭转饺子炸鸡套餐。包括三只饺子三件炸鸡,一罐汽水。我非常欣赏个咖嘢饭,毫不吝啬俾劲多咖喱汁,每一粒饭都沾到香浓日式咖哩汁,甜辣度好合我口味。不单只咖喱汁热,连饭都系好热唔系微温。
🍗炸鸡每件都好大件,鸡肉扎实又幼嫩,每一口撕开都见到肉质光泽,食落表皮酥脆,入面嘅鸡肉保持到Juicy 又够味!
🥟饺子煎得好香口,饀料新鲜唔会散,薄皮,蘸埋枱上准备好嘅饺子醋,酸酸地好开胃。
🛬搭完飞机食完啲维生飞机餐,落机最好就去呢度啪过🍜拉面🍛咖哩暖下胃,希望快啲0+0,咁我下次落机就可以即刻嚟食!