2017-12-23 250 浏览
女仔大都系钟意食环境,临近圣诞,我同好朋友难得一聚,黎到一间充满圣诞气氛嘅西班牙餐厅。周围都摆放住圣诞装饰,好有节日气色啊!先黎嘅系饮品,我果杯洗鲜杂果Mojito,微微嘅薄荷味,带有清甜嘅果香,赞!头盘叫左西班牙多士拼盘,总共有五件。每件多士嘅topping都唔同架,有牛肉蟹钳、鲍鱼、忌廉磨菇、火腿蜜瓜、同埋烟三文鱼,总有一款啱你口味。我最钟意牛肉蟹钳同埋鲍鱼,烧牛肉牛味浓唔会干,估唔到同蟹几搭配。鲍鱼有别于中式嘅味道,系甜甜地嘅,好有咬口。多士松化脆身,加上蒜牛油蓉焗,特别香口惹味。我同朋友都特别钟意食海鲜,所以点左海水啤酒海鲜火锅。有虾、带子、蚬、海螺同埋蟹钳,全部都好新鲜好甜美。尤其系虾特别好食,爽口弹牙。汤底值得一赞,唔会太浓,微辣反而带出海鲜原本嘅鲜味,唔洗点酱汁都已经好滋味。原来茶壶造型嘅锅唔只系gimmick黎,仲有作用架,就系俾客人品尝埋火锅嘅汤底。海鲜嘅精华落晒汤底所以好甜,加埋酒香同埋海水微微嘅咸味,简直滋味满分。虽然有少少辣,但系我都忍唔住饮左好多杯。甜品方面,杂果麻糬窝夫实在系睇得又食得!口感软Q嘅窝夫形状好似一朵花,杂果色彩缤纷,好吸引!值得一提系有新鲜无花

甜品方面,杂果麻糬窝夫实在系睇得又食得!口感软Q嘅窝夫形状好似一朵花,杂果色彩缤纷,好吸引!值得一提系有新鲜无花果,好清甜。
  • 杂果麻糬窝夫
  • 海水啤酒海鲜火锅